Lp Tjh-rä Vänerbo Kaxa


Reg.nr: S55951/97

Född: 1997-11-02

Död: 2006-05-11

E: NBCH SBCH INTBCH WELINCHA´S LEO

U: SBCH NBCH INTBCH KORAD PILFALKENS JOY

Uppf: Gunnel Wasteson, Vänersborg

Ägare: Inger Jacobson

 

Namn: Namnet Kaxa kommer ifrån att jag ville ha en kaxigare hund än vad jag haft tidigare.

Kaxa föddes i Vänersborg och jag åkte ner och hämtade henne på Juldagen 1997, 8 veckor gammal. Vilken julklapp!! Hon inledde sitt liv med mig med att åka bil, tåg, flygbuss, flyg och sen bil igen. Allt inom 12 timmar. Och så fortsatte sedan hennes liv!

 

Personlighet: Som valp var Kaxa en pigg och mycket trevlig hund! Efter en cool och något lågtempererad schäfer och en med ADHD så ville jag nu ha en lite tuffare och kaxigare tik. Eftersom kullen skulle heta på ”K” så blev det Kaxa. Och kaxig var hon! Hon hade det mesta som jag önskade mig; hon var social, gillade att kampa, hade lagom med jakt, var lagom livlig men ändå förig, hade bra nerver men var kanske lite vek och feg. Kaxa var en helt UNDERBAR hund som var en fröjd att arbeta med! Det var Kaxas förtjänst att antalet Vänerbo-hundar fick ett kraftigt uppsving i Norrbotten, från 0-7 st inom några år. Har man väl träffat en ”riktig” schäfer, så ger de andra ett mycket blekt intryck!

 

Mentaltest: Godkänd (183p)

Tjänstehund: Kaxa var certifierad räddningshund. Hon var ute på 5 skarpa uppdrag (eftersök av försvunna personer), där hon gjorde mycket bra ifrån sig. Även poliserna var imponerade över vad de såg!

Bruks: Kaxa var uppflyttad till högre klass spår och godkänd lägre klass sök.

Lydnad: Kaxa hade ett Lp 1 samt 1:a pris i lydnadsklass 2.

Agility. Vi började vår räddnings- och bruksträning med agility. Inom detta tävlade Kaxa under ett par år, både individuellt och i lag. Som bäst gick det när hon hoppade in som reserv på en kvaltävling (hoppklass) där laget, med Kaxas hjälp, tog sig vidare till SM.

Drag: Vi tränade lite drag, men ställde aldrig upp i en tävling.

Eftersöksprov: Kaxa var godkänd av Polisen som eftersökshund av försvunna personer.

Jakt: I många år användes Kaxa i praktisk älg- och skogsfågeljakt. Hon gjorde dock inga officiella jaktprov.

Utställning: En enda gång ställde jag ut Kaxa, som valp. Hon fick HP, blev BIR och BIG3!! Därefter ville jag inte ställa mer, för hon skulle aldrig få så bra kritik igen!  ;-)  Det var en godkänd domare och domaren var inte blind!

Avel: Tyvärr hade Kaxa en hälta som visade sig vara en 2:a med pålagringar på ena höftleden (HD), redan som 4 mån valp. Alla plötsliga ryck, hopp, kast med bollar m.m. togs bort och vi övergick istället till lågintensiva moment, ständig eftertanke och genomtänkt fys-träning, vattenträning och omsorg. Jag trodde inte ens att Kaxa skulle bli 2 år (med tanke på rtg-bilden), men hon blev 8½ år!!

 

Men när du inte längre ville följa med ut på ridturerna, utan stannade vid stigkorsningarna så beslutade vi att din tid var slut. En sista skogspromenad tog vi innan skottet i nacken förpassade dig till hundhimlen. Kaxa ligger begravd i Sandnäset/Luleå.

 

Tack Kaxa för alla underbara år tillsammans! Du kommer alltid att ha en speciell plats i mångas hjärtan, förutom i våra, även i Sussi och Ankis.