Tjejernas Leira

Reg.nr: S57497/93

Född: 1993-09-09

Död: 1997-07-22

E: Intla’s Armino

U: SUCH SBCH SVCH Tjejernas Geira

Uppf: Gunilla Åsberg, Ås

Ägare: Inger Jacobson

 

Leira föddes i Ås (Östersund) och kom till oss 8 veckor gammal.

 

Namn: Leira betyder "lera" på norska.


Personlighet
: Leira var en mycket livlig hund som bara hade 1 tempo i sig: full fart. Om det finns ADHD på hund så hade hon det! Man skulle kunna sammanfatta hennes personlighet som ”en verbal kamikatze-pilot”! Även när hon sov var det full fart i henne med tassryckningar och små skall. Vi kunde inte gå på stan utan att hon gjorde utfall och skällde på allt och alla (rädsla).

Leira var mycket osäker och därmed även skällig. Hon kunde inte lämnas ensam hemma mer än ca 3 timmar, annars tuggade hon upp halva lägenheten inklusive golv och betongväggar. (Räkningen på söndertuggade ting slutade på 148.000:-, exklusive en antik byrå /arvegods.)

 

Under hennes år gjorde jag tappra försök att träna och tävla henne, med mindre lyckade resultat. Värsta momentet var platsliggning. Då kom hon krypande under gräsmattan. ”Jätte-äckligt!”, tyckte hon. Däremot var hon en helt otrolig spårhund!!!  Min fantasi vad gäller spårläggning var begränsningen! Jag la spår inne i stan, i parker, på asfalt, förbi Bankomater m.m. och apporterna hade jag i en tändsticksask! Liggtid: 12-48 timmar. Allt fixade hon! Till slut lyckades jag lägga ett spår som hon hade svårigheter med; på en hård packad isväg i 36 graders kyla samt ganska hård vind, liggtid ca 20 min.

 

Stundtals så ”bodde” jag på Hundskolan i Sollefteå, hos Barbro Börjesson, Lasse Eriksson och Affe Jannesson, där jag gick ett antal av deras kurser för att få hjälp med henne. Vi gjorde bla. ett inofficiellt mentaltest på henne.  Före testet trodde jag aldrig att hon skulle klara sig helskinnad igenom det, men det gjorde hon. Totalpoängen blev ca 230, men helt fel placerade! Hon hade stor skärpa, liten dådkraft och nervösa tendenser (+1). Detta var en hund som du inte kunde binda upp utanför en affär, pga. hennes osäkerhet. Hade det kommit fram ett barn för att klappa henne, och hon inte hade kunnat komma undan, då hade hon med stor säkerhet bitit!

 

Mentaltest: Godkänt karaktärsprov. Endast inofficiellt mentaltest.

Bruks: Ej godkänd appellklass. (Föll på lydnaden)

Lydnad: Leira hade ett 3:e pris i lydnadsklass 1.

Utställning: 2:a pris i valpklass pga. avsaknad av en P2:a.

Avel: Inte att tänka på!

 

Många gånger var vi på väg att avliva henne, men med Barbro Börjessons hjälp lyckades vi få till ett sätt att hantera henne och få henne att må så bra som möjligt. Leira hade tyvärr även osteochondros i en knäled som snabbt utvecklades till en artros. Denna gav henne mer och mer besvär och vid 3½ års ålder så fick hon avluta sitt liv. Leira ligger begravd i Pajala.

 

Leira, jag är så glad att du kom till oss, för jag lärde mig så ofantligt mycket av dig! Det är med stor värme som jag tänker på alla timmar i spårarbete som vi gjorde. De kommer jag nog aldrig att uppleva igen! Tack!