Detta har hänt under år 2011...


lördag, 31 december
Så här i årets skälvande sista timmar så hör det ju till att man skall summera året som har gått. För Skogsgudinnans kennel har året varit "ömsom vin ömsom vatten".
Avel: Året började med att vi parade Raija med Papinpuron Retu, en mycket trevlig hane från Finland. Det resulterade i vår C-kull; Ceyla, Crut och Castor. De har redan skällt älg, så det bådar gott!
Jaktligt: Alpha fick i år blomma ut ordentligt och i Överkalix föll älgarna som "spön i backen". Syster Ayla tuggade sönder hundgården för att ta sig ut och jaga. Hon fick tag på både älg och björn men det blev bara älg skjutet för henne. Akka har i år kommit igång att skälla fågel, vilket är kul. Akela jagar i södra Sverige, men vi saknar rapporter. Arca såg till att det kom älgkött i frysen. Det gjorde även lillasyster Bella. Boris är vår stora grävlingjägare, i brist på älgar (pga. varg i området). Vi har nu slutat räkna antal nedlagda grävlingar. Någon enstaka älg har han dock ställt, men på icke jaktbar tid. Beyla har under året visat sina framtassar på både älg, vildsvin och räv. Hennes jaktår grusades dock delvis av en idog halsinfektion. Bacchus var till Jämtland och jagade älg, men där var nog lite för mycket björn. Hemma i Småland ställde han dock älgarna som han gjort tidigare år. Blizz imponerade på både jakthundsägare och övriga jägare med sitt fina arbete när hon ställde fast älgar på löpande band. Även Barro fick i år blomma ut ordentligt och jobbade stundom nästan helt perfekt, till mattes stora belåtenhet. Raijas jaktår började med en svår sårskada som tog två månader att läka. Därmed grusades hela försäsongsträningen. Vi kunde pga. detta bara jaga halvdagar med henne. När hon sedan väl ställde fast älgar så var vår kvot redan full. Under hösten fann vi även orsaken till hennes subtila boghälta från förra årets grävlingjakt: en lös benbit i leden/ledkapseln. Därmed fick vi även ställa in anmälda jaktprov. Men tjäder har vi fått skjuta för henne.
Jaktprov: Året avslutades på bästa sätt med att Barro fick ett 1:a pris. Alpha erhöll under året ett 2:a pris. Även Arca, Bella och Blizz gick jaktprov, men älgarna var inte på deras sida, så det blev 0 pris för brudarna.
Viltspårprov: Akka tog sitt 2:a 1:a pris samt ett 2:a pris. Unna (schäfer) tog tre 1:a pris och blev SVCh.
Utställning: Arca tog ett cert och blev BIS-4 i Luleå samt fick "Excellent" i Rättvik. Bella fick "Very good" i Luleå. Ceyla och Crut visades upp i Rättvik och vann sina valpklasser.
Sammanfattningsvis har det varit ett händelserikt år med massor av jakt, viltspår, utställningar, provverksamhet, valpar m.m. Därtill kommer för schäfrarna även lydnads-, bruks- och tjänstehundsträningen.
Skogsgudinnans kennel ser nu fram emot ett nytt och spännande 2012, där vi hoppas att alla våra Skogsgudinnehundar skall sköta sig hemma, i skogen, på jaktprov och utställningar, så att de är till sina ägares nytta och glädje.

Därmed vill vi önska er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
Inger & Maj-Britt

fredag, 30 december
Länge har vi väntat med idag hade kollegiet äntligen möte. Resultatet efter deras samråd blev ett 1:a pris med 81p för Skogsgudinnas Barro. Vi gratulerar Maria för ett långsiktigt och tålmodigt arbete som idag fick sin belöning.
Web-Inger

söndag, 25 december
"Jag fångade en räv idag..." Knappt har man hunnit svälja julskinkan förrän fler jaktresultat börjar komma in. Nu var det Beyla som hittat en räv hos grannen som hon snabbt förpassade till rävhimlen innan husse hann fram. Och det i juletider! Fast med facit i hand så var det faktiskt en mycket god gärning hon gjorde, för den hade skabb. Det betydde även att Beyla fick ett långt, skönt bad till jul.
Det betyder även att jag fick uppdatera resultatsidan med fler djurslag. Så skall det se ut för en laikakennel! Allroundjägare, var ordet!
Web-Inger

lördag, 24 december
Vi önskar er alla en riktigt God Jul!
Web-Inger

tisdag, 6 december
Återigen har en Skogsgudinnans hund visat framtassarna på jaktprov. Idag var det Skogsgudinnans Barro som gick älgprov, och det med gott resultat. Vi vet att det är en fantastiskt bra jakthund, men det gäller att få till det när domare går med också. Och naturen och älgarna kan vi inte styra över.
Kollegiet skall nu säga sitt, innan det definitiva beslutet är fattat, men matte Maria var då mycket nöjd när dagen var slut. Vi håller alla våra tummar och hoppas på höga poäng. För pris, det blev det i alla fall! Grattis!
Web-Inger

onsdag, 30 november
Idag skulle både Blizz och Barro gå jaktprov. Vädrets makter spelade dem dock återigen ett spratt. Barros prov blev inställt då snön hade omvandlats till isskorpa i Övertorneå.
Blizz skulle få gå prov utanför Boden och där ösregnade det! Men Katarina är en luttrad brukshundmänniska och har därför rejäla kläder för alla väder. Och Blizz bryr sig inte alls i vilket väder det är, så länge som hon får jaga. Dessa älgrika marker var dock för dagen tömda, så det blev omprov för Blizz. Katarina valde dock att ej gå fler prov i år, då dagarna nu börjar bli alltför korta för att hinna med ett komplett prov. Det får vänta till nästa år istället!
Web-Inger

söndag, 27 november
Även söndagen var ganska älgfri. Akka fick upp ett spår efter ko och kalv, men det drog över till grannmarkerna. Själv stötte jag upp en tjädertupp och en ripa, men Raija var ute på sök och fick aldrig in dem i nosen. Men två härliga jaktdagar fick vi i alla fall. 
Denna jaktsäsong blev för Raija kantad av skador, så något jaktprov blev det aldrig. Nu väntar rehabträning för att få ordning på hennes bogskada till nästa säsong. Skönt att hon i alla fall kunnat gå korta jaktdagar i år.
Web-Inger

lördag, 26 november
Sista helgen att jaga älg. Vi gjorde ett sista försök att få till lite älgarbete på hundarna, men det var mest ren i markerna.  Raija hittade ett ensamt djur som hon ställde, men det gick över en bäck och tack och lov följde inte Raija med. Bäcken är ström, bred och djup med tunn is. Risken att hamna under isen och försvinna är stor. Usch, hemska tanke.
Akka fick gå igenom en såt där det brukar finnas älg, men idag var det bara renar i den. Men hon var lika glad för det!
Ceyla fick också ett släpp. Som tur var satte jag pejl på henne. Hon drog nämligen genast iväg som en avlöning, rakt ut i skogen 1685 m från mig! Sen vände hon åter och kom på besök för att göra ett nytt sök. Och så fortsatte det i nästan 1 timme. Kikade på www.trackerhunter.com på nätet i efterhand och Ceyla hade verkligen sökte igenom ett oerhört stort område. Kul! Vad månne bliva?
På kvällen tog vi en tur till Kangos för ett hembesök hos Castor. Det var kul att se att han landat så fint i sitt nya hem, bland 100 draghundar, en lillmatte på 2 år samt husse Johan och matte Sara. Castor bor inne med familjen och med sin hundkompis Kajak. Ute går Castor lös på gården. Vilket underbart hundliv han har fått!
När vi ändå var i faggorna så passade vi även på att hälsa på Ayla med familj. Även för henne var detta sista helgen med älgjakt. Sen blir det vintervila med dragträning.
Web-Inger

måndag, 21 november
Framåt kvällen ringer telefonen och det är Daniel i andra ändan. Jag blev så glad, för det var ett tag sedan vi hörde av Daniel och Bacchus. Höstens jakt började för dem började i Jämtland, men där gick inte Bacchus så bra, tyckte husse. Bacchus ville inte riktigt söka ut ordentligt och vi diskuterade lite vad det skulle kunna bero på. Daniel hade varit noga i sin försäsongsträning, så det borde inte vara fysiken. Men nu senare under hösten så har han fungerat mycket bra och både sökt ut bra, hittat älg, haft bra förföljande och presterat bra ståndarbeten om 2½-6 timmar. Tyvärr har det inte gått att skjuta någon älg för honom ännu i år. Men det är ju skjutet för Bacchus tidigare år, och i södra Sverige pågår ju älgjakten ett tag till. Så vi håller tummarna för att ett bra älgarbete med avslut snart skall komma.

söndag, 20 november
Själva var vi i helgen på kombinerad kalv- och fågeljakt. Inga älgar i sikte, men väl några tjädrar. Det var rejält frostigt på marken och att smyga var inte att tänka på. Varje steg krasade som om man gick på knäckebröd och det riktigt ekade i öronen. Akka hade ett fint arbete på en tjädertupp som till slut lättade innan Maj-Britt hann fram. Hon försökte sedan hitta igen den, men lyckades inte. Raija hade ett längre ståndskall på en tjädertupp. Vid ansmygning tryckte jag upp en tupp till vänster om mig som passerade bakom Maj-Britt och i nästa steg lyfte en tupp till höger om mig och gled vidare mellan träden. Raijas tupp lyfte också i allt detta och drog vidare. Hon jobbade dock vidare och hittade till slut igen ena tuppen. Den ville dock inte sitta utan kom flygande ovanför våra huvuden där vi stod i en öppning. "Varför tog jag kulvapen idag?", undrade jag ilsket. Hade ju hagel förra fågeljakthelgen, men då höll sig pippisarna på avstånd och jag saknade mitt kulvapen. Hade jag haft hagel idag så hade vi (kanske) haft ännu en tupp i frysen. Dagen slutade således med 4-0 till tjädrarna.
Web-Inger

lördag, 19 november
Återigen har Alpha varit framme och ställt älg. Det tog ett tag innan Gösta kunde komma fram till älgarna och ännu nästan 45 minuter innan skottillfälle gavs på kalven, men Alpha han skällde på. Till slut förpassades ännu en kalv till de sälla jaktmarkerna. Och ännu ett MMS till gick iväg till uppfödarna. Vi lyfter på hatten och gratulerar!
Web-Inger 

söndag, 13 november
Med risk för att bli tjatig så ankom det idag ännu ett MMS från Gösta och Alpha. Ännu en älg hade fått vandra vidare till de sälla jaktmarkerna p.g.a. Alphas fina arbete. Älgarna verkar aldrig ta slut däruppe! Men Alpha verkar tycka att det är helt OK. Vi lyfter återigen på hatten och gratulerar!
Själva agerade vi duvjägare vid skyddsjakt i en lada. Maj-Britt prickade dem med ett luftgevär och undertecknad körde hund. Idag fick Onni vara apportör. Hon är så duktig på att leta rätt på fallna duvor inne i konstiga byggnader. Inte för inte att en räddningshund trivs i sådana miljöer! Sista duvan fick Unna prova på. Värmde upp henne före med lite apporteringsträning vilket gick sådär. Men väl inne i ladan så axlade hon sin uppgift mycket väl när sista duvan kom farande, flaxande ner på golvet. Hon var snabbt framme och avslutade jobbet och kom in till mig med den i munnen, stolt som en tupp, förlåt lydnadshund.
Väl hemma försökte vi träna lite apportering med laikorna men de var fullständigt ointresserade av döda ting. Nej, apporterandet får nog vara schäfrarnas uppgift även framöver.
Web-Inger

    
"Hallå, här kan du väl inte ligga! Upp och hoppa så att jag får skälla på dig!", säger Alpha.                                              

 
Dagens duvfångst för Onni.                                      "Och här är en duva till, matte!", säger Unna.

lördag, 12 november
Återigen pep det till i mobilen och ett MMS anlände. Även denna gång var det från Gösta och Alpha. Även denna gång innehöll MMS'et en bild på Alpha och en skjuten kalv. Ringde Gösta och fick jaktberättelsen återgiven. Än en gång hade Alpha gjort ett mycket bra arbete med älgko och kalv. Gösta hade smugit in på ståndet men det hade tagit ytterligare 30-45 min innan skottillfälle hade givits. Det gäller att ha tålamod om skottet skall bli bra! Vi lyfter på hatten och gratulerar Gösta och Alpha till ännu en älg.
Web-Inger


"Ragga, ragga är ruggigt kul!"

fredag, 11 november
Än en gång skulle Katarina och Blizz gå ett jaktprov för att få bevisa för en extern bedömare hur duktig Blizz faktiskt är. I flera timmar sökte Blizz oförtrutet efter älg, men vad gjorde det när inga älgar fanns att tillgå. Domaren var dock återigen mäkta imponerad av hennes sök. "Vänta bara tills du får se hennes arbete med en älg!", tänkte vi andra. Det är bara "på't igen", Katarina! Vi vet ju alla vad Blizz går för. Men älgtillgången kan vi inte styra över.
Web-Inger

lördag, 5 november
Det blev en härlig höstdag idag, och vad kan man då bättre göra än att åka på en liten jakttur. Denna gång for vi till Vidsel och gästjagade. Alltid spännande med nya marker och nya djur. Dessutom blev det lite av en "uppdragsjakt" också, då jaktlaget i området hade haft en skadeskjutning förra helgen på ett djur som de ej hade hittat. Så om vi hittade det så var det självklart fritt fram att skjuta. Vi antog uppdraget! Försökte gå en tur med Raija, men mitt relativt färska diskbråck satte till slut stopp. Det blev bara drygt en timmes promenad i terrängen. Raija sökte då av hela såten med stor glädje, men inga djur. Jo, några pippisar, men de sitter inte ännu. Vi bytte såt och så fick Akka gå en sväng. Även hon jobbade på bra, men ej heller där några djur (inte ens fåglar). Tog en lunchpaus och eldade lite. Maj-Britt lockade fram några järpar, men vi fick inte någon av dem på kornet.
Efter lunch gick Katarina och Blizz en sväng. De fick igång något som drog iväg med en sådan hastighet att t.o.m. Blizz fick släppa. "Det kan då inte ha varit något skadeskjutet djur i alla fall", konstaterade vi. Även Akka fick sig ännu en såt innan vi avslutade med ännu en värmande eld och lite kaffe/te. På vägen hem rapporterade vi av till jaktledaren. Då fick vi veta att grannjaktlaget just hittat det skadeskjutna djuret, långt ifrån där vi hade jagat, och avfångat det. Skönt!
Web-Inger


Maj-Britt och Katarina vid avslutningselden.

onsdag, 2 november
Så var det dags för Skogsgudinnans Alpha och husse Gösta att gå jaktprov. Alpha var anmäld redan förra året, men då blev det inget prov gånget. I år har han bara gått från klarhet till klarhet, och nu skulle det även visas upp för en domare. Strax efter släpp tog Alpha upp en älg, men den tog sitt pick och pack och drog, så han fick släppa. Lite senare tog Alpha upp igen, troligen samma älg. Ej heller då fick han stopp på den. Då bytte de marker och fortsatte att vandra. Till slut tyckte Gösta att det fick vara nog. "Nej, nu bryter vi!", sa han. Men det tyckte inte Alpha, utan började skälla på ko och kalv. Efter ytterligare 3 timmars bra arbete avbröts provet. "Minst ett 2:a pris", trodde domaren, "kanske mer. Måste hem och räkna." Husse var dock nöjd med Alphas arbete och jag gissar att även Alpha var nöjd. Och jag vet att Maj-Britt och undertecknad är mycket nöjda när hund och förare är nöjda. Slutet gott, allting gott!
Web-Inger

söndag, 30 oktober
Vilken dag! Först får jag ett SMS från Maria om att de återigen har fällt en älg för Ayla, den 11:e om matte har räknat rätt. Vi lyfter på hatten och gratulerar.
Strax därefter kom ett MMS från Maria och Niklas som berättade att de hade fått skjuta en pinntjur för Barro på stånd idag. Ännu en gång lyfter vi på hatten och gratulerar.
Sen ringde telefonen och Katarina meddelade att Blizz hade jobbat över 5 timmar med en ko, men eftersom det var "ko-förbud" så fick matte kalla tillbaka Blizz från ståndet. Blizz var väl inte alldeles överlycklig men kom till slut.
Eftersom vi själva varit och jagat över helgen (4-0 till tjädrarna) så passade vi på att åka förbi Gösta och Anna-Greta på vägen hem. De hade fått skjuta en kalv för Alpha efter fint arbete idag. Han hade även jobbat ca 4 timmar på en älg men till slut fått släppa den vid ett större vattendrag. Alpha går verkligen från klarhet till klarhet!
Vissa dar är extra trevliga att vara uppfödare på. Det var en sån dag idag!
Web-Inger


"Den här var väl OK, matte?", sa Barro.

måndag, 17 oktober
Äntligen fick Niklas skjuta för Barro efter ett perfekt ståndarbete. Det har verkligen varit "stolpe ut" hela hösten, både för husse och matte. "Men skam den som ger sig", sa Barro. Idag lyckades husse komma nära och få till ett skott så att älgen föll. Vi lyfter på hatten och gratulerar.
Web-Inger


Barro med fin ko.

söndag, 16 oktober
Så var det Lenas tur att få lägga ner sin första älg för säsongen! Till sin hjälp hade hon Bella. Vi lyfter på hatten och gratulerar Lena och Bella.
Inte nog med det. Även Ayla har varit på jaktstråt. Denna gång som hjälpreda i Piteå-trakten. Älgfinnare som hon är resulterade det i en fin älg som fick fällas för henne. Vi lyfter återigen på hatten och gratulerar Peter och Ayla till ett fint jobb.
Web-Inger

 
Lena/Bella med årets första älg.             Ayla med fin Piteå-tjur.

lördag, 15 oktober
Denna dag var det Gösta som förgyllde min tillvara med ännu en rapport om Alphas bragder. Alpha har jobbat på bra och ställt sammanlagt 3 kor med kalvar, några med långa förföljanden på upp emot 4 km. Tyvärr var det endast ett tillfälle som resulterade i skott och utdelning. Men kul hade han, Alpha killen. Och husse också! Vi lyfter återigen på hatten för detta par.
Web-Inger

tisdag, 11 oktober
Denna dag var det Castors tur att veterinärbesiktigas. Han har bott hos Johan med familj på prov i 2 veckor och sen var det ”kört”. En sån mysig kille vill man ju inte lämna tillbaka, eller hur Johan? Så efter veterinär Lars Steinwalls besiktning var det bara att skriva under pappren, få bilderna på Castor som valp och alla andra papper som hör till och sedan vända kosan åter mot Kangos. Där kommer Castor att husera som enda jakthund i hushållet, men tillsammans med ca 100 draghundar. Inskolningen har gått helt smärtfritt. Men vad annat kan man vänta med den mentaliteten på denna kull! Fantastiskt trygga och stabila. Under dessa 2 veckor har Castor redan skällt på både döda och levande älgar, bott i jaktkoja, åkt olika fordon, sovit med husse m.m. Han kommer även att få förmånen att jaga tillsammans med Skogsgudinnans Ayla. Vilket härligt jakthundsliv han kommer att få! Vi önskar Johan med familj lycka till med denna valp. Vi kommer snart på hembesök!
Web-Inger


Castor i Johans trygga famn.

söndag, 9 oktober
Det blev en spännande dag idag. Både Blizz och Bella skulle gå jaktprov. Blizz gick i Övertorneå och Bella i Luleå. Båda brudarna fick snabbt upp älg, men vädret (frost) gjorde det besvärligt att smyga sig på, vilket slutade i 0 pris för dem båda. Det räcker inte med att vara en duktig jakthund, även vi människor måste ha turen på vår sida också. Katarina (Blizz) och Lena (Bella) var dock mycket nöjda med sina hundars prestationer. Det är bara på´t igen!
Web-Inger

fredag, 7 oktober
Så var det äntligen dags för Crut att få komma hem. Jenny och Einar kom efter lunch och efter lite fotografering så följde han glatt med dem i bilen till sitt nya hem i Hedenäset. Resan hem gick bra och han installerade sig snabbt i sin nya bädd. Vi önskar dem lycka till med denna fina lilla kille. Det blir lite sorgligt utan Crut, trots att Crut huvudsakligen bott hon Katarina sedan valp. Det är en superfin liten hane som redan visat framfötterna i skogen. Men han bor ju inte så långt bort, så vi kommer ju att träffa honom lite då och då.
Vi tackar Katarina för att hon har inte bara avlastat oss med Crut, utan även (tillsammans med Blizz) gjort ett helt fantastiskt förarbete med honom under dessa så viktiga första månader i livet. Ett arbete som Jenny och Einar nu bara har att förvalta och bygga vidare på. Ett stort tack till dig, Katarina!
Web-Inger


Crut med Jenny och Einar.

onsdag, 5 oktober
Så var det dags för besiktning av Skogsgudinnans Crut. Han skall flytta till Hedenäset. Utan problem visade han upp sig för veterinär Bosse och fick stämpeln ”Godkänd utan anmärkning” i pannan. Då är det bara att åka hem och börja packa väskan.
Web-Inger

torsdag, 30 september
Ännu en älg skjuten för Skogsgudinnans Ayla. Vi lyfter på hatten och gratulerar!
Web-Inger


Ayla med ännu en älg.

söndag, 25 september
Äntligen fick Maria och Barro till det perfekt! Efter flera års träget arbetande, tränande och släppande så kom så det efterlängtade perfekta arbetet för Barro. Ett lugnt upptag och stånd (ca 1 tim) vilket övergick efter en tid till lugnt gångstånd (över 2 km) för att avslutas på stånd. Eftersom Maria hade stött på björn på 60m dagen innan, så ville hon, av naturliga skäl, inte gå ensam i området. Därför kommenderade hon med sin svärfar Rolf, en lugn, trygg, erfaren jägare tillika luttrad löshundsdomare. Även han var smått lyrisk över Barros arbete och öste lovord över hunden och till den stolta matte.
Och inte var det slut med detta. Innan dagen var över hade ekipaget Barro/Maria fått visa även sitt fina spårarbete med att genomföra 2 eftersök. Kan tro att de båda somnade ovaggandes!
Kan inte låta bli att tänka på ett bra ordspråk; ”För att vara kvinna och göra karriär så måsta man vara dubbelt så bra som en man. Men det kan ju inte vara så svårt.” Heja Maria! Du och Barro är ett kanonekipage!
Web-Inger

lördag, 24 september
Ja, så har då vår älskade lilla bandit, Ayla, varit efter björn igen. Tyvärr blev det inget skjutet för henne. Nalle var för smart igen. Men vänta bara…
Web-Inger

lördag, 17 september
Maj-Britt och Raija fick en tjädertupp. Mer info kommer!
 
En stolt Raija med årets första tupp!                          "Det där gjorde vi bra, Raija!"

fredag, 16 september
Äntligen! Efter flera års hårt arbete och tränande fick Katarina och Blizz äntligen utdelning. I tredje söket fick Blizz napp och hittade en fin älgtjur. Tyvärr gick det loss men Blizz hängde på. Efter några kilometer passerade älgen en väg/passkytt, men det skulle den inte ha gjort. ”Pang”, sa det och ett eftersök blev det. Situationen fick lugna ner sig innan Katarina, Blizz och en skytt gick in på eftersöket. Blizz gjorde ett lugnt och fint upptag och sen bar det iväg. Vid en bäck pallnitade Blizz. Katarina började fundera över hur/var hon skulle komma över denna bäck. Men vad såg hon i bäcken om inte älgen! Skytten avfångade älgen och sen började bärgningsarbetet, urtagning etc. Katarina och skytten fick sedan åka tillbaka till baracken för ombyte till torra kläder.
Vid lunch fick de höra att grannlaget hade skjutit björn. Katarina tog då ”lilleman” (Skogsgudinnans Crut, 5 mån) med sig och åkte dit. Tyvärr hade de redan hunnit transportera bort själva björnkroppen, men Crut gick igång totalt på både blodet och pälsen.
Därefter var det dags för Blizz igen på ett eftermiddagssläpp. Detta resulterade i ytterligare en älg, en fin 8-taggare. Två älgar på en dag för Blizz! Kan det gå så mycket bättre? Vi lyfter härmed på hatten för Blizz och Katarina och deras första älgar i höst! Och helgen har bara börjat ännu!
Vad gäller Raija så har såret börjat läka och hon fick hänga med Maj-Britt ut på fågeljakt. Vi har sett en del tjäder i området under älgjakten och tänkte att vi skulle få oss en. Men inga pippisar idag. Kanske imorgon?
Web-Inger


Blizz med årets första älg.

måndag, 12 september
MMS:et kom 06.06. Med bild och text meddelades det att en fin tjur hade fått gå till de sälla jaktmarkerna pga. Skogsgudinnans Alpha. Alpha börjar få många älgar på sitt samvete nu! Det måste snart vara två-siffrigt. Vi lyfter på hatten och gratulerar Gösta och Alpha!
Tur att MMS finns! Skickade ner bilder på Raijas sår och pratade med personalen. Nu faxar de upp recept till Raija så att jag kan börja behandla hennes sår. Hoppas att hon snart blir pigg igen! Vill ju inte att även denna höst försvinner pga. skada, såsom förra hösten gjorde.
Web-Inger


Årets första älg för Alpha/Gösta, men inte den sista.

söndag, 11 september
Raija har varit hängig ett par dagar och har ett fult sår vid armbågen. Får nog ringa till jobbet (Djursjukhuset) imorgon och konsultera dem. Hoppas att jag slipper åka ner till Luleå.
Web-Inger

tisdag, 6 september
Visst är det underbart med MMS och SMS! Det är alltid lika spännande när signalen ljuder, framför allt när man är uppfödare och det är älgjaktstider. Idag kom rapport från Skogsgudinnans Bella. En fin tjur blev idag skjuten på stånd för henne! Vi lyfter hatten och gratulerar Lena & Bella!
Strax efter kom ett nytt SMS. Nu var det Kätkes Milla, ”Ronja”, snart 11 år (mamma till A- och B-kullen) som hade haft ett fint ståndarbete på ko och kalv efter ett effektivt sökarbete på 15 min. Husse Tommy smög fram på ståndet, men ca 50 m ifrån gick det loss och älgarna försvann i fjärran. Ronja hängde med i 1,5 km men släppte sen och kom åter till husse. ”Byt after shave!”, meddelade jag skämtsamt och välment till husse. Men Ronja var nöjd (och alla andra också)!
Och från Posjärv meddelades det att de skjutit en liten tjur för Igor (pappa till A-kullen). Vet inte vilken älg i ordningen det är, men tvåsiffrigt blev det för länge sedan. Tänk att älgjakt kan vara så kul, tydligen bättre än filminspelning. (Igor är ju nu kändis som Peter Stormares hund i Jägarna 2). Vi lyfter återigen på hatten och gratulerar Henry och Igor.
Web-Inger

måndag, 5 september
Knappt har älgjakten börjat innan MMS:en börjar droppa in. Först ut var Skogsgudinnans Ayla, allas vår lilla bandit. Länge har hon tiggt om att få lov att jaga, men matte och husse har bara tjatat om att vänta. Men nu! Äntligen! En halvtimme var allt som behövdes innan älg var funnen och fälld för Ayla. Nu är älgjakten igång!
Web-Inger


Ayla med årets första älg.

söndag, 4 september
Innan löshundsproven kommer igång vill de flesta att man går särskilt älgspårprov. Maria och Skogsgudinnans Barro hade anmält till prov och idag var dagen ”D”. På morgonen hade Niklas sett djur och efter samtal med förbokad domare så var det dags. Barro gjorde ett mycket fint upptag, spårade som en spårvagn (som vanligt), gjorde en paus/fika för att sedan göra nytt upptag och spårarbete. Totalt blev det ett par kilometer i blandad terräng. Barro spårade på, lugnt följd av Maria. Domaren var exalterad efteråt och tackade Maria för att han hade fått äran att bedöma ekipaget. Resultatet blev 48p/50p, dvs. väl godkänt (25p är godkänt)! Fick lite avdrag för att Barro hade pipit av förväntan när han närmade sig älgarna. Vi lyfter på hatten och gratulerar detta lugna och stabila spårekipage. Nu väntar eftersöksuppgifter i jaktlaget.
Web-Inger

tisdag, 23 augusti
Så var björnjakten igång! Vi har i helgen varit ute med Raija, Akka och Blizz. Allt vi (hundarna) hittade var älg, ren, järpe samt några nyfikan ugglor. Maj-Britt såg några mycket gamla spår av björn, troligtvis från i våras. Bättre lycka nästa gång! Även valparna fick sig några längre skogsturer. Alltid bra med lite kroppskontrollträning, över stock och sten.
Vi fick en härlig rapport från Ayla. Hon var på björnjakt med en plotthund. I brist på björn tog hon sig an en älg istället på söndag förmiddag. Skällde den till kl 21, innan Peter lyckades kalla av henne från ståndet. Trött? Åh, nej! Nästa morgon stod hon återigen i givakt, redo att hänga med husse ut igen. Denna lilla bandit!
Web-Inger


KH, Blizz, Crut och Onni i skogen.

måndag, 15 augusti
Just hemkommen från Sveriges störta älghundsutställning i Rättvik. "Barro-Maria" och jag bilade ner i fredags för att njuta av lite vackra laikor. Det var 99 laikor anmälda! Häftigt! Och kvalitén var mycket god. Domare för ÖL var Arild Berget. Han dömde hundarna med van blick och trevliga kommentarer. Bedömningen flöt på fantastiskt bra, och redan vid 14-tiden på lördagen var alla hundar bedömda. Effektivt!
Skogsgudinnans kennel representerades av Crut och Ceyla i valpklass (4-6 mån) samt Arca i jaktklass. Samtliga föll domaren i smaken. Ceyla vann sin klass (var ensam i klassen) och fick ett Hp. Crut vann också sin klass (även han ensam i klassen) och var mycket nära ett Hp han också. Det föll dock på att domaren tyckte att han hade en för öppen svans samt för dagen aningen stora öron. Men idel lovord på bägge valparna.
Arca ställdes i jaktklass och fick "Excellent" och var mycket nära ett cert. Domaren valde dock att hålla hennes cert då hon för dagen var lite för fet och otränad. Men det är ju lätt fixat till nästa gång.
Nöjda och glada styrde vi kosan hemåt med planen att nästa år återkomma med ännu fler Skogsgudinnehundar, i jaktklass!
Web-Inger


Fanny och Arca i Rättvik.

tisdag, 9 augusti
Vilket väder! Domaren var nära att ringa återbud. Men eftersom jag går på devisen "Inget dåligt väder, bara dåliga kläder", så ville jag ändå prova. Idag var det Akkas tur att gå viltspårprov. När domaren la spåret kvällen före så vräkte regnet ner i kombination med halv storm. (Tusentals abonnenter var utan ström.) Idag hade regnet lugnat sig lite. Domaren hade ändå valt tät terräng, för vittringens skull. Men vad finns i tät skog.... skogsfågel! Akka tog an spåret fint. Efter halva första sträckan var det färsk rävspillning. Lite senare hade rådjur stått och sparkat. Precis före första vinkeln lyfte en tjäderhöna, en kort bit. I första vinkeln lyfte hon igen och flög iväg. Akka ville ju nosa av lite. Då lyfte en tjädertupp från samma ställe som hönan kom ifrån och kom över huvudet på oss, och landade en kort bit bort. Akka följde efter, men då drog den vidare. Snacka om störning för en jakthund! Jag fick sätta tillbaka Akka på spåret och hon jobbade vidare. Andra sträckan gick bra, så även andra vinkeln. Föll av lite på vindsidan på 3:e sträckan och missade därför 3:e vinkel. Låg en bra bit från spåret, återigen på vindsidan, och jobbade/letade vittring. Till slut fick domaren ta tillbaka oss till spåret så att vi inte skulle hamna på slutsträckan. Där rök 1:a priset! Resten av spåret gick bra, men det slutade på ett 2:a pris. Jag var mycket nöjd med Akkas prestation, för svårare förhållanden har jag nog aldrig spårat i! Det är bara att försöka igen.
Web-Inger

måndag, 8 augusti
Även om detta är en hemsida för våra laikor så vill jag ändå stolt presentera vår nya viltspårchampion: SVCh Vänerbo Unna, som idag fixade sin tredje förstapris i öppen klass viltspår. Nu har vi 2 viltspårchampions i familjen. Alltid bra att ha nu när hösten och jakten närmar sig.
Web-Inger


SVCh Vänerbo Unna med matte.

söndag, 7 augusti
Vi kunde bara inte låta bli att åka upp till Överkalix och årets "Överkalix II"-utställning. Skogsgudinnans kennel fanns denna dag endast representerad av Arca i jaktklass. Arca föll dock inte denna domare i smaken och fick endast ett "good". Men så kan det vara, cert, BIR och BIS-4 ena helgen och good några helger senare. BIR blev Rolf Mogdigs "Iina", en superfin tik! Hon stod i rasbedömningen mot Björn Winsas "Kihlok". Iina blev även BIS-4. Vi gratulerar!
Web-Inger

lördag, 6 augusti
När Akka var ung så tränade vi ganska mycket viltspår med henne. Hon var fantastiskt duktig och blev både godkänd i anlagsklass och tog ett 1:a pris i öppen klass viltspår. Men eftersom älghundar inte fick bli viltspårchampions tidigare ansåg vi inte att det var någon idé att göra fler prov med henne.
Från i år, 2011, är denna regel ändrad och även älghundar får nu bli viltspårchampions (även om det inte är avelsgrundande). Det gör att jag dammade av henne i spåret och anmälde henne till ett viltspårprov. Provet löste hon med den äran, och trots en viltstörning vid 2:a vinkeln så tog hon sig samman och slutförde hon sitt spår på ett lugnt och fint sätt som bara Akka kan göra. Domaren gav henne ett 1:a pris och vi åkte hemåt nöjda och glada. En etta kvar...
Web-Inger

tisdag, 2 augusti
Augusti hinner knappt börja förrän Tobias och Boris har gått ut i skogarna kring Örebro på jakt efter grävning. Den första grävlingen har redan fått sätta livet till för vår "ryske terrorist". Grattis!
Det börjar nu bli jobbigt att hålla reda på hur många djur som har skjutits för respektive hund, så vi har ändrat på vår resultatsida och anger numera bara med ett kryss typ av djur som är nedlagt för respektive hund. Laikan är ju en allroundjägare, vilket tydligt ses i vår resultatlista. Kul, tycker vi!
Web-Inger

söndag, 5 juni
Första söndagen i juni varje år har Norrbottens älghundklubb älghundutställning i Luleå. I år var kenneln representerade av Skogsgudinnans Arca och Skogsgudinnans Bella. För 2 år sedan blev Skogsgudinnas Barro BIS-4, så det var en utmaning som hette duga! Men de fixade denna utmaning. Skogsgudinnans Bella var för dagen iklädd sommarpäls och gav därmed ett något tunt intryck. Bella gick "very good", vilket hon ska vara mycket nöjd med.
Glänste gjorde däremot storasyrran Skogsgudinnans Arca, som med sitt kraftfulla huvud och fina vinklar/rörelser intog ringen med pondus. Domaren uttryckte ett antal superlativ vilket resulterade i dagens enda laika-cert samt BIR. I BIS-finalen skötte sig Arca och "lillmatte" Fanny exemplariskt och blev slutligen BIS-4! Ett mäktigt GRATTIS till Fanny och Arca! Vi lyfter på hatten för er idag! Och för första utställningscertet för Skogsgudinnans kenneln!
Web-Inger

  
Arca med lillmatte Fanny. Vilket team! 


BIS-finalen i Luleå. Skogsgudinnans Arca som BIS-4!

måndag, 30 maj
Idag lyfter vi på hatten och gratulerar B-kullen som fyller 3 år. Hurra, hurra, hurra!
Web-Inger

lördag, 28 maj
Idag är det A-kullen 4-årsdag! Hurra, hurra, hurra!
Detta firade vi genom att ha vår årliga viltspårdag tillsammans med Kennel Kallkällan (borderterrier & irländsk setter). Vi samlades kl.9.00 på en skogsbilväg norr om Boden. Det var 14 anmälda men efter en mängd sena återbud (livet kommer ibland emellan) så blev vi 8 st. Vädrets makter hade hotat med regn hela dan, och visst hade det regnat på natten så skogen var lite våt, men inget som kunde stoppa oss. Sett ur hundsynpunkt så var det en alldeles ypperlig träningsdag! Fuktigt, ca 10 grader och lätt vind.
Utrustade med regnkläder, snitslar, kompasser, älgklövar och blod gav vi oss ut, 2 och 2. Efter att ha lagt ut våra spår samlades vi och slog läger. Leif och Maj-Britt gjorde upp eld och vi andra satte upp en stor presenning och dukade upp. Skogsgudinnans kennel stod för mat och kaffe/te och kennel Kallkällan stod för efterrätten (en alldeles sagolikt god blåbärscheesecake - Tack Moa!). Spåren skulle ju ligga några timmar och under tiden åt och drack vi oss mätta och belåtna och hade det allmänt gemytligt. Leif hjälpte mig att rasta Raija och valparna, vilket slutade med två ordentliga språngmarscher efter dem när de drog iväg. De bara drog iväg från mamma och människoflocken 75-100m, i full galopp, rakt ut i skogen. Vojne, vojne. Vad månne bliva av dessa små?....
Efter lunch var det dags att gå spåren. Alla hundar gjorde bra ifrån sig och ingen gick vilse. Det är nog första gången som vi är där utan att ha någon björn som visslar på oss. Joannas spår passerade dock ett ide, men det var ingen hemma. Även valparna fick sina första spår. I spårslutet hittade de matte med en kosa med älgfärs. Vilken vinstlott! Och då menar jag älgfärsen. Plötsligt var klockan 17 och vi var alla trötta och längtade hem till en varm, skön bastu. Där i skogen skildes vi åt, men har redan börjat planera för nästa år....
Fler fina bilder hittar du även på kennel Kallkällans hemsida (se länkar).
Web-Inger


Dukat och klart! Varsågoda! 

 
 Moas fantastiska blåbärscheesecake! Mums!

 
Castor, Ceyla och Crut på upptäcktsfärd.


Fr.v: Moa/Vilja, Leif/Onni, Maj-Britt/Akka,Raija, Joanna/Alva, Eva/Aron, Lale/Xento, Inger/Unna.                               
(Foto: Sanna)
Saknas på bilden: Ceyla, Castor, Crut
                                                                                                                                                                    

torsdag, 26 maj
Så var det dags för veterinärbesiktning. Denna kull förärades med hembesök av veterinär Lars Steinwall. Samtliga valpar visade upp sina bästa sidor och passerade veterinärens nålsöga med betyget: "utan anmärkning". Chipplaceringen i nacken var väl inte den bästa stunden på dagen, men avleddes enkelt genom att få äta ur mamma Raijas matskål. Lilla Ceyla blir kvar hos oss. Hanarna har vi inte hittat rätt ägare till ännu. Crut och Castor är mycket tuffa och företagsamma, så de kommer att kräva lugna, trygga, bestämda och tydliga (j)ägare! Tills dess att vi hittar rätt köpare så blir de kvar hos oss.
Web-Inger

onsdag, 25 maj
Det är så häftigt att bara få sitta och studera valparna och deras lek och språkutveckling. Deras förmåga att läsa andra hundars signaler grundas tidigt och utvecklas hela tiden. Här är några härliga bilder på vad man kan få uppleva.
Web-Inger

 
Onni uppfostrar Ceyla.  


 "Jag är sååå liten och vill inget illa!", säger Ceyla.   

 
"OK", säger Onni. "Vi kan väl vara kompisar då."


Raija och Akka engagerar sig med alla valparna.

 
C-liten anfaller! En för alla, alla för en!  


"Tar du ryggen så tar jag nacken?", säger Crut.      

måndag, 16 maj
Idag tog vi en utflykt i terränglådan.
Web-Maja
C-liten vill ut i världen!
Nu tar jag dig!
Sekunden innan Castor snubblar är det full fart framåt.
En av lektionerna i jakt, sorkjakt.
En stor värld!

söndag, 15 maj
Tog några bilder i fredags som några av er kanske vill se.
Web-Maja
Castor Crut
Ceyla Raija håller koll på hög nivå

fredag, 13 maj
Återigen ett härligt mail från en stolt valpköpare:

"Hej halv två i natt bankade det på dörren, det var Pajsarn som hade skjutit mot en gris. Medan vi samlade ihop alla grejer sa han att, "Jag har ingen aning om hur stor den är men det var inga kultingar med". Men nu blir det upp till bevis för Beyla, en påskjuten gris i en större flock, Pajsarn såg fyra när han tände lampan men det var flera. Det börjar bli lite spännande.
Men Beyla är ju med, snart hittar vi blod tack vare Beyla och det bär iväg. Hon drar väl lite väl ivrigt i spårlinan men strunt i samma. Efter ett väl utfört spårarbete i mestadels tätt hallonris kom vi efter 150 - 200 meter fram till en död 60 kilos galt."
Hon är inte så dålig den där Beyla..
Jens"

Det är ju det här vi har hundar till, eller hur?! Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig, men med hundens hjälp så löser vi det tillsammans. Men det kommer inte alldeles av sig själv. Jens har jobbat målmedvetet med Beyla över en längre tid. Nu kan han börja kvittera ut produkten av sitt arbete. Bra jobbat, Jens! Vi lyfter på hatten för dig, Pajsarn och Beyla!
Web-Inger

 
"Här är den!", säger Beyla.                                       Pajsarn och Beyla vid spårslutet, dvs. det påskjutna vildsvinet.

söndag, 8 maj
Har nu letat igenom en massa foton efter en bild på Crut framifrån. Han är en valp som hela tiden är "på väg". Det finns inte många bilder där han ses framifrån men här är två i alla fall.
web-Maja
Alla tre, Crut längst till höger. Crut, som vanligt på väg, och Raija

torsdag, 5 maj
För en vecka sedan utökades valplådan till två rum och uteplats. Nu har valparna börjat göra sina behov ute, om de hinner. Det hänger helt på mig och Inger hur snabbt vi hinner få upp ytterdörren.
Web-Maja
Lekinvit Fostrande
Söt... ...också söt

måndag, 25 april
Valparna växer så det knakar. Det är svårt att slita sig från valplådan några längre stunder. Maj-Britt behöver man inte ropa på längre, hon svarar ändå inte utan återfinnes (mot beskrivning) i valplådan.
Passade på att ta några aktuella porträttbilder på guldkornen. Imorgon blir de 4 veckor. Oj, så fort tiden går!
Web-Inger 

   
Skogsgudinnans Ceyla                                                Skogsgudinnans Castor                                           


Skogsgudinnans Crut

söndag, 24 april

"Världen väntar!" Det var nog inställningen från valparna när vi tog bort framsidan av valplådan. (De har nu tagit sig ur valplådan nog många gånger per natt för att jag skall tröttna på att gå upp och återställa dem till lådan.) Castor spatserade raskt och modigt ut i vida världen (valprummet) och intog det utan omsvep. Crut följde snart efter, lite försiktigare. Ceyla föredrog att sova en stund till för att utforska omgivningarna lite senare. Den mjuka hundfällen i lådan övergår nu i papper för att sist övergå i halt golv. Vad är det dom säger; "Ett nytt underlag för varje vecka." Ja, drygt 3 veckor gamla, 3 underlag.
Valprummet tillhör nu valparna och varje vrå har utforskats. Bäst är mamma Raijas korg! Näst bästa platsen, tycker i alla fall Castor, är bakom korgen. Akka och Onni får snällt stanna vid gränsen och titta på. Akka tillåts nu att komma in vissa stunder medan Onni ligger på vakt utanför, i tvättstugan.
Web-Inger

   
Onni och Akka kikar nyfiket vid gränsen.     "Bästa kudden!", tycker Ceyla.

torsdag, 21 april
"Hm, vad var det?", undrade valparna när jag ställde ner skålen med älgfärs. "Gott!", blev deras omdöme. Ceyla åt fint och försiktigt, stående vid sidan om skålen medan Crut och Castor intog färsen med en mer glupsk inställning trampandes runt i matskålen. Det där med bordsvett får vi nog ta vid ett senare tillfälle.
C-kullen har nu uppnått 3 veckors ålder och hemmet har nu öppnat för vänner och bekanta igen. Valparna tumlar fortfarande mest omkring i valplådan, men både Crut och Castor har hittat utfarten (den lägre sidan). Det gör att jag får gå upp mitt i natten när någon av dem (oftast Crut) har tagit sig över kanten och inte tar sig tillbaka. Raija är helt fantastisk med valparna och man kan inte annat än förundras över naturens gång. Onni har fått tillträde till valprummet och idag fick även Akka gå in och kika på hennes valpar. Unna är dock ännu inte betrodd och får vänta lite till.
Web-Inger

lördag, 16 april
Jag har sett dem! Ceylas ögon!
Igår tyckte jag att jag såg något glimta till i Ceylas ögonvrå. Försökte få mig en närmare titt men det tyckte inte Ceyla. Hon knep ihop ögonen så att de såg ut som ett par förtorkade russin. Hon skulle sova, det var ju dags för det! Nåja, man ska ju vara tålmodig som uppfödare.
Det första jag gjorde nu på morgonen, fem och trettio, det var att ta mig en titt igen. Jajamen! Det är två ögon bakom springorna på, en idag medgörligare, Ceyla!
Web-Maja
Ceyla är inte intresserad av att visa något öga... ...så hon vänder demonstrativt bort huvudet.
   
Men med kroppslig övertalning... ...så är båda ögonen fotade.

onsdag, 13 april
Nu har även Crut öppnat små ögonspringor. Ceyla hon vägrar än, så det är bara att vänta.
Web-Maja
Castors ögon Crut har nu öppnat ögonen
   
Ceyla kniper lite till Trångt fast man bara är tre

tisdag, 12 april
"Tittut!" Först ut att öppna ögonen var Castor, på dag 14. Ceyla och Crut valde dock att fortfarande blunda för sin omgivning. Men snart kommer deras tur att få se världen, inte bara känna doften av den. De 3 musketörerna växer så det knakar. Men konstigt vore annars så mycket som de äter och sover. Raija är fortfarande i mycket fin form, men 3 valpar är ju "a piece of cake" jämfört med de tikar som får 8-10 valpar. Det är lika förunderligt varje gång att redan på detta tidiga stadium se deras små personligheter. Att ha förmånen att följa en valpkull från val av föräldradjur/parning till fullfjädrad jakthund är en förmån. Och vikten av en bra start redan som valp är nu även befäst i vetenskapliga studier. Tur att jag har sparad semester att ta ut så att jag har möjlighet att följa dessa små varelsers första 2 månader. Vill ju inte missa något!
Web-Inger

torsdag, 7 april
Ja, då var det min tur igen att "sitta i valplådan" och inte få något annat gjort denna dag. Har inte så mycket emot det i och för sig. Passade på att fota lite eftersom förfrågningar har framförts av arbetskollegor. Kan nämna att jag VAV:ar idag! Jämför VAB.
Web-Maja

Ceyla sover sött! Castor sover. Han ser ut att vara något fet!
   
Crut sover gärna med huvudet i något. Alla sover!
   
Värma varandra! Vara besvärlig med varandra!
   
Castor i en benklämmande position. Castors tandlösa gäspning!

söndag, 3 april
C-kullens sida nu uppdaterad (Valpar/C-liten).
Web-Maja

torsdag, 31 mars
Idag var det min tur att vara valpledig. Inte fick man mycket gjort hemma denna dag. Satt mest vid valplådan och beskådade tre små underverk och Raija. Tänker på hur mycket som finns i en tik instinktivt. Raija fixar allt med valparna. Ser till att de är varma, får möjlighet till att dia och ser till att kissblåsa och tarmar håller igång. Tvättar och håller rent både valpar och valplåda. Inte har hon gått någon kurs vad jag vet.
Vi har funderat och klurat ut namn på valparna. Den lilla tiken tänkte vi ska få heta Ceyla för det låter som en liten krigare. Den mörka hanen ska få heta Crut för han har den färgen. Den sista hanen ska få heta Castor efter en av de ljusstarkaste stjärnorna i stjärnbilden Tvillingarna.
Web-Maja

 
Blöjbyte på Ceyla.                                                    Castor och Ceyla efter maten.

 
Crut hann inte över benet innan han somnade.           Castor somnade vid matbordet!

onsdag, 30 mars
Det första jag gjorde när jag vaknade i min tältsäng i valprummet, vara att se om alla valparna levde. Jodå, alla kravlade runt och gnydde för fullt. Skönt! Första invägningen visade även att alla hade gått upp lite i vikt. Även det skönt! Vi fick vålda ut Raija i koppel för att morgonkissa och sen var det värsta draget tillbaka till valparna. Nu blir det invägning 3-4 ggr under dagen för att se om alla kommer igång med sin viktökning ordentligt.
Web-Inger

tisdag, 29 mars
Nu har de anlänt, Skogsgudinnans C-kull
! Kl. 22.00 kom första valpen: en liten tik. Hon vägde blott 173 gram, men pigg och med stor livsvilja. Strax efter, kl. 22.20, kom hennes bror, 275 gram. Drygt 1 timme senare, kl. 23.50, kom ännu en hane, 294 gram. Samtliga alltså mycket små, men med gott gry.
De kom ju lite plötsligt, 3 dagar för tidigt. Vi hade inte hunnit ställa in min tältsäng i valprummet ännu, ladda kamera och filmkamera, ta fram vågen och anteckningsmaterial m.m., så Maj-Britt fick gå i skyttetrafik medan jag stöttade Raija i hennes förlossningsarbete. Stödgnuggade tiken med frottéhanddukar och la henne på en uppvärmd kornkudde medan Raija krystade fram hennes syskon. Ringde även Sanna (leg. djursjukskötare, Djursjukhuset Gammelstad/Kallkällans kennel) för att få lite råd. Skulle de behöva kuvös? Sanna bedömde att vi kunde avvakta och var det något så kunde jag ringa när som helst på natten. (Tack Sanna för ditt stöd!) Nu var det faktiskt skönt att ha röntgat Raija så att vi visste när det var klart! Vid 3-tiden kom vi alla till ro och somnade.
Web-Inger


Nyfödd trio.

fredag, 25 mars
Jag kunde bara inte låta bli! När jag idag var med Raija för hennes andra herpesvaccination (man vaccinerar dräktiga tikar mot herpes nu för tiden) så kunde jag bara inte låta bli att slå en bild på hennes mage. Vi hade ju sett 3 fosterblåsor på ultraljudet, men hur många valpar skulle det bli?
Får jag presentera första bilderna på Skogsgudinnans C-kull! Det blir 3 st. Hittar du dem på bilden? Först nästa vecka får vi veta hur många hanar/tikar samt färger. Spänningen stiger!
Web-Ingertorsdag 24 mars
Raijas
mage växer lite för var dag. Hon ser mer ut som en överviktig laika än en dräktig. Hon verkar må alldeles förträffligt. Inte tror jag att det blir så många valpar, men minst en är då väldigt livlig, nr 2 på vänster sida. Det sparkas på ordentligt därinne! Nu är det bara drygt 1 vecka kvar till valparnas ankomst. Lika spännande varje gång!
Web-Inger

lördag, 19 mars
Hela helgen har det varit underbart väder! Det gjorde att vi packade hundarna i bilen och åkte till F21 för att träna lite där tillsammans med Katarina/Blizz. Raija har nu tagit "mammaledigt" från fysträningen och fick nöja sig med en koppelpromenad. Så här skönt hade vi! Maj-Britt på släden, Katarina och jag på skoter.
Web-Inger
  
Härlig motsolsbild!                                                    Här kommer spannet!

  
Onni i täten, Akka och Blizz jobbar bakom.                Kort vilopaus.

onsdag, 16 mars
"Vill du gå framåt, gå i cirkel!" Just nu går vi en studiecirkel i björneftersök. Det kan aldrig skada med lite mer kunskap kring björnjakt, då vi har björn på våra jaktmarker. Kursen ges av Jägarnas Riksförbund i Boden. Idag var det skriftligt slutprov. Det klarade hela gänget med glans. Nedan ser du vilka vi är.
Web-Inger


Lite fika efter väl genomfört prov.

torsdag, 10 mars
Det är nu 41 dagar sedan parningen. Raijas mage växer och frodas. Hon är nu inne i den sk. fosterperioden (dag 35-63). Under denna period färdigbildas alla organ och fostret mognar och växer till sig. Nu börjar fostret likna en hund. Det har utvecklat ögonlock och ytteröron. Man kan också avgöra könstillhörigheten. I början sker tillväxten i en bestämd hastighet, men sen påverkas tillväxthastigheten av yttre faktorer såsom tikens kondition och antal foster. Nu är fostret ca 7 cm långt och rörbenen har börjat förbenas. Pälsen har börjar växa. Nu börjar skelettet vara så pass utvecklat att det kan ses på en röntgenbild.
Än så länge fys-tränas Raija som vanligt, men snart får vi nog dra ner på det. Hon börjar även bli lite mer hungrig. Vi ger fortfarande vanligt foder, men kommer strax att få byta till ett tik/valpfoder, så att hon får korrekt sammansättning.
Web-Inger

 

 

onsdag, 2 mars
Äntligen kom dagen för ultraljudsundersökning av Raijas mage. Skulle det bli en vår i semesterns tecken eller inte? Jodå, där fanns lite liv, närmare bestämt minst 3 valpar. Vi såg även ett litet hjärta picka. Häftligt! Så nu blir det till att ladda för puppisar framöver! Beräknad nedkomst: 1 april (på Raijas egen födelsedag!). Spännande!
Web-Inger

söndag, 20 februari

För egen del så blev det en ny tur i det vackra vårvädret, denna gång premiär för släden. Då underlaget var lite tungt, och hundarna inte i alldeles toppform, så tog vi hjälp av en schäferhane från F21, Albin. Första vändan gick Albin med Akka, Raija och Blizz. Andra vändan gick han med Unna. Onni fick vila idag.
Medan Maj-Britt körde satt Katarina och jag i solen på altanen, även det premiär för i år! Våren är på väg!
Web-Inger

 
"Ser du vad dom tjorvar därframme?"                        "Bäst att passa på och sola sig lite."

 
"Men Blizz, du står ju åt fel håll!"                                    "Uppställning! Selar av!"  


Unna sliter och drar. Albin kommer på efterkälken."

lördag, 19 februari
Äntligen! Idag blev det äntligen 10 garder varmare, bara -20˚C. Sela hundarna, på med pjäxor, skidor, varma kläder och ut i det underbart vackra vädret. Klart väder med blå himmel och en sol som börjat värma. Det här årstiden är också min!

Idag var även Skogsgudinnans Beyla och tränade på vildsvin. En nöjd husse mailade denna rapport:
"Hej igen. Nu kom Beyla hem igen, och som väntat hade hon skött sig bra. Hon släpptes i ett hägn med tre grisar och tog upp direkt, efter en stund delade dom upp sig. Beyla bestämde sig då för att förfölja en gris (bra) denna följde hon sedan i 40min utan att byta gris (bra). Hon behöll under hela tiden en god kontakt med Pajsarn (bra). Så fort det blev tätare terräng slutade hon vara framför grisen (bra). Hon arbetade hela tiden nära grisen utan att nafsa i den (bra) Pajsarn hade bara lite problem att ta henne för när han närmade sig blev hon hetsigare (vilket i och för sig är bra). Men det var bara att gå en bit ifrån och vänta lite sedan var det inga problem att ta henne (bra).Även kontakten med andra hundar gick som vanligt utmärkt (bra). (Många bra blev det !!!!!!!). En nöjd Jens.
Och för den som inte vet så är Pajsarn en kompis till Beylas husse. Vem sa att laikan är en enmanshund?
Web-Maja


Något frostbiten.

fredag, 4 februari
Nu har även Bella röntgat sina höfter och armbågar. HD: A; ED: ua(0). Grattis säger vi till matte Lena!
Web-Inger

söndag, 30 januari
Nu är Raija parad med Retu!
Vi har alla blivit mycket förtjusta i Retu. Han har visat enbart trevliga mentala sidor, pigg, glad, följsam/förig, ej alltför hormonstinn, vill gärna ligga i knät, bli kliad och mycket trevlig mot andra hundar och människor. Jag förstår att husse Mika är mycket nöjd med honom!
Det känns mycket spännande att nu vänta och se vad det blir av denna kombination av väljagande och friska linjer. Men först blir det några veckor av spänd förväntan för att se om det "tog sig".
Web-Maja

lördag, 22 januari
Idag tog jag Onni på en skid-/simtur i lössnön. Det är mycket vitt i skogen nu!
Web-Maja


Onni sitter och vilar på ett skoterspår i snöskogen. Hon lystrar till, en tjäder lyfte en bit bort.

måndag, 17 januari
Idag kom rtg-svaret på Unna. HD:B; ED:0. Skönt!
Web-Inger

lördag, 15 januari
Idag fick vi mail från Beyla igen. Ännu en dag i skogen. Så här skrev Jens:
"Nu är jakten för dagen över. Det blev 6 res 5 timmars ståndskall, inkluderat 2st stötningar. En lagom
lördagsutflykt enligt hundarna. Det är roligt att se dom arbeta nu när dom verkar friska, dom har verkligen roligt i skogen. Och det är nog så nu, att under ståndarbetet är det Beyla som för stunden är bäst."
Ord som värmer en uppfödare!
Filmer på Beylas arbeten med älg och vildsvin kan du se på YouTube (sök på Skogsgudinnans Beyla).
Web-Inger


Skogsgudinnans Beyla och Scoth med fundersam älg.

onsdag, 12 januari
Raija har nu börjat lite förlöp! Vi får se när hon drar igång ordentligt, men det borde vara ganska snart. När Raija kommer igång ordentligt så bär det av till Finland! Spännande!
Akka går in i slutlöpet nu och Unna är mitt i höglöpet. Det är bara Onni som inte löper nu (hon är ju steriliserad).
Web-Inger

söndag, 2 januari
Fick ett trevligt mail i helgen från Beyla med familj. Beylas jakthöst gick ju lite om intet pga. en långvarig halsinfektion med medicinering. Läkningen har tagit tid, men nu är hon fullt återställd. Husse skulle prova att ha henne lös när hon skulle ut och tvärpinka på morgonen. "Hon går nog inte från gården", resonerade han. Men ack vad han bedrog sig! Bor man mitt i skogen och är en laika som inte fått jaga på eeevigheter så.... Beyla, och kompisen Scoth, drog direkt till skogs och det dröjde inte länge innan ståndskallet ljöd över bygden. Det vara bara för husse att dra på sig långkallingarna och bege sig ut. De hade hittat en ensam älg. Husse stötte den och Beyla och Scoth förföljde. Först efter 9 timmars ståndarbete kom de åter, nöjda och trötta. Kanske en lite tuffare start är tänkt, men vad gör man? Både Beyla och husse somnade nöjda den kvällen. Beyla är frisk igen!
Web-Inger

lördag, 1 januari
En god fortsättning på det nya året önskas er alla!

Nu när vi hittat en hane till Raija så passade vi på under mellandagarna att åka iväg till Finland för att hälsa på Retu
.
Det var en riktigt trevlig kille! Godmodig och vänlig men med fart, vakenhet och intresse.
Nu är det bara att vänta på att Raija ska börja löpa.
Web-Maja

 
Retu i hundgården                                                    Enda gången Retu stod still!

 
Retu intresserad.                                                      Retu uppmärksam.


Retu med husse.