Detta har hänt 2015


torsdag, 31 december, NYÅRSAFTON
Så har detta år nått sitt slut och jag skall försöka sammanfatta året som har gått. Återigen har det varit mycket händelserikt.

Avel
:
Den som väntar på något gott. I år började äntligen Raija att löpa och parades med Bjärvarnas Hector. Resultatet blev E-liten, 4 helt underbara små valpar. De kom att få namnen Eros, Ermak, Ecco och Elda.
Då vi sedan länge hade planerat att para Skogsgudinnans Blizz med Päkkilä Backens Jokke i år så blev det lite körigt där ett tag. För när E-liten var 5 veckor gamla så föddes F-liten. Denna kull kom däremot inte till världen lika lättsamt. Efter ett längre arbete föddes första valpen. Ytterligare två timmar senare kom valp nr 2. Den tredje valpen dröjde och när Blizz började blöda från vulvan så var det bara för matte Katarina och mig, plus Blizz och 2 valpar, att åka in till Djursjukhuset. Röntgen visade en valp kvar, en riktig jätte! Med samlade krafter (tack veterinär Karin Sandström) så lyckades även den tredje valpen komma ut. Framåt morgontimmarna kunde vi rulla hemåt igen. Valparna fick namnen Flinga, Fjodor och Fetisov.

Jaktligt:
För Alpha har gått som tåget i år. Slutade till slut att räkna antal nedlagda älgar för honom. En helt fantastisk jakthund! Akka, som huvudsakligen används till eftersök, har haft det ganska lugnt då vi inte haft några eftersök i år. Hon har istället fått gå med mig i "vanlig" älgjakt. Dock inget skjutet för henne i år. Och så har vi vår lilla terrorist Ayla i Kangos. Även hon har i år sett till att ett par älgar har fått plikta med sina liv. Dessutom har hon varit med i en filminspelning, så nu har vi ytterligare en filmstjärna i kenneln. Akela jagar, vad jag vet, på med husse i södra Sverige.
Barro jagar i Hedenäset och älgarna faller som furor. Även denna hund går som tåget. Bacchus jobbar vidare i Småland och ser till att både älg- och vildsvinstammen minskar. Boris fick en lillmatte under hösten så det blev ingen Norrbottensjakt för husse. Däremot har han fått jaga lite älg hemmavid då staten gav tillstånd att skjuta bort vargarna i reviret på deras marker. Trots att älgstammen nästan nu är obefintlig så lyckades han hitta djur att skälla på. Blizz har jagat en del i år, men inte lika mycket som tidigare år pga. valpkull under sommaren. Hon går som tåget, en jaktligt stabil och erfaren tik.
Crut har skällt älg även i år och skyttarna lyckades även i år skjuta älgen. Även Castor jagar på och har även han blivit en stabil jakthund med upptag i nästan varje skick. Ceyla kastrerades i början av året och har sedan dess blivit ganska så personlighetsförändrad, till det bättre. Vi hade som målsättning att få igång henne i jakt, och varje skick blev hon bättre och bättre. Tyvärr kom vi inte till avslut med henne i år, men det ser lovande ut.
Dio har jobbat på med sin rehabilitering efter korsbandskada. När hösten började var han redo att jaga igen. Han har verkligen lossnat i år och det har fällts ett antal älgar för honom. Divo (Norris) fick en bra start i höst med en fin älg efter ett bra arbete. Vet ej vem som var gladast, husse eller hund. Dalvi har fått nya jaktmarker, utan varg. Det slutade även i att det fick skjutas både älg och tjäder för henne i år. Vilket radarpar! Och lilla Dido jobbar på. I år har det skjutits en handfull älgar för henne. Och i slutet av året nedkom matte med en ny lillhusse.
E-liten & F-liten, som föddes i år, var naturligtvis lite för unga för att gå i jakt i år, men i slutet av hösten fick Ecco ändå följa med husse ut i skogen en sväng. Det resulterade i att han på första släppet ställde en fin 10-taggare, som sköts. Så det kan gå! Vad månne bliva av denna lilla kille? Även Eros har redan hunnit prestera lite i skogen i år. En älg och 2 rävar har det blivit. Han har även skällt skogsfågel. Och så fick prova på ett litet eftersök, med gott resultat.
Raija har jobbat på bra i skogen i år, men har haft problem vid älgarbete. Hon besväras ganska mycket av sin bogskada sedan många år, så hon kan bara gå korta pass. Dessutom har hon haft besvär med tandvärk (avslagna tänder) som i slutet av säsongen fick opereras bort. Efter det blev hon mycket piggare igen men då var det bara kalvjakten kvar. Sen hann vi inte riktigt med fågeljakten innan det blev för mycket snö i skogen.
Vårt nytillskott Kätkes Cora har fått debutera i älgjakt i år. Hon var så på G hela våren och sommaren och jag riktigt längtade till hösten. Hon började ganska bra, men jag var inte helt nöjd med de första två veckorna. Sen förstod jag varför, när hon började löpa i slutet av andra jaktveckan. Typiskt. När vi just kastrerat en tik som löper i september, så får vi en ny som löper i september. Ja, ja, vi får se hur det blir nästa år.

Jaktprov:

I år har vi inte haft någon Skogsgudinnehund till prov. :-(

Viltspårprov:
Under våren tränade jag in Cora på viltspår med målsättning godkänt anlagsprov innan älgjakten. Jodå, det fixade hon. Det gick t.o.m. så bra så att jag även körde på träningen med målsättningen att klara ett öppenklass viltspår. Och det gjorde hon, med ett 1:a pris som följd! Men sen blev det snurr i bollen på henne och jag fick avbryta träningen och proven. Med facit i hand så var det löpet som var på gång.

Utställning:
Cora ställdes vid NÄK's utställning i Överkalix i mars med resultatet excellent. Vid NÄK's utställning i Överkalix i augusti fick Castor Exc och Ck i öppen klass. Ecco ställdes ut vid Älghundsklubbens utställning i Tierp i september och fick Exc, Hp och BIR-valp. Annars har det varit ganska tunt även på utställningssidan från kenneln i år.

Övrigt:
Alla Skogsgudinnehundar har fått passera året med livet i behåll. Inga större allvarligare skador har skett i år. Det är vi så tacksamma för.
Nytt är även att vi har fått in en ny schäfer i vår flock; Vänerbo Yokke. Det blir min första egna hane, vilket känns lite spännande. Han har kommit in mycket fint i vår tikflock och är en fantastisk hane av den "gamla" typen. Ser fram emot att få komma igång med träning av honom. Det blir huvudsakligen bruksarbete (sök, spår, rapport) men även jakt, som med mina tidigare schäfrar. Och så viltspår naturligtvis. Ingen ras är så bra på spårarbete som en schäfer!

Sammanfattningsvis
har detta år varit fyllt av glädje. Vi har fått välkomna 2 nya Skogsgudinnekullar till jorden, E-liten & F-liten. På människosidan har kennelns valpköpare även varit med om 1 bröllop (Ermak) och 2 nytillskott (Boris, en lillmatte & Dido, en lillhusse).
På jaktprovsfronten har det däremot varit skralt. Där måste vi bättr
a oss! Vi har så fina jakthundar runt om i landet, så låt oss visa det också genom att gå prov!
På utställningar har vi varit tunt representerade i år, men när vi väl har varit där (Castor, Ecco & Cora) så har vi blivit rikt belönade!
Jaktligt har det däremot varit ett helt underbart år! Nästan dagligen har det kommit in rapporter till oss om nedlagda djur, mest älgar. Även en tjäder har rapproterats (Dalvi) och vildsvin (Bacchus). Det gläder oss storligen att våra Skogsgudinnehundar fyller era frysar med lokalproducerat, ekologiskt kött.

Maj-Britt och jag vill avslutningsvis rikta ett stort TACK till alla er underbara valpköpare för det sätt som ni arbetar med era Skogsgudinnans hundar! Vi är så nöjda med er alla och vi vet att alla hundar från oss har det bra därute hos er.
Vi önskar nu er alla, valpköpare och andra som följer oss på vår hemsida, ett riktigt
GOTT NYTT ÅR! Må 2016 bringa er alla stor glädje och lycka tillsammans med era hundar.
Web-Inger

torsdag, 24 december, JULAFTON
Vi önskar er alla en riktigt GOD JUL!

söndag, 6 december
Vi gör ju lite "hembesök" då och då hos våra valpköpare för att se att allt går bra och att de inte har några funderingar. Idag var vi och hälsade på Skogsgudinnans Fetisov, "Rikko".

 
"Hej Maj-Britt!" Valpen har blivit stor!    "Jag och husse!", säger Fetisov/Rikko.

 
Skönt att sitta på soffan...                    ...och att ligga i husses knä!

lördag, 5 december
Årets sista älg fick Skogsgudinnans Ecco leverera, en fin 10-taggare. Det är Eccos första älg, på första släppet, första upptaget. Vi lyfter på hatten och gratulerar!


Skogsgudinnans Ecco, 9 månader, men sin första älg - en 10-taggare. På första släppet, första upptaget! Vad månne bliva?

fredag, 27 november
En härlig bild från jakt med Skogsgudinnans Ayla idag. 50 cm snö var då inget hinder för henne. Vi lyfter på hatten och gratulerar till ännu en fälld älg för Ayla!

"Hon landade mjukt i alla fall", sa Skogsgudinnans Ayla belåtet.

söndag, 22 november
Så var det dags för Skogsgudinnans Ermak att få följa med husse ut i skogen och skälla på älg. En fin bild blev det även till slut, då älgen väl var på plats i skopan.

"Så där ja!" sa Skogsgudinnans Ermak. "Nu är den på plats på skopan."

lördag, 14 november
Än en gång levererar Skogsgudinnans Alpha älg till jägarna i Posjärv. Han bara matar på i sitt sök. Idag blev det en kalv. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

Skogsgudinnans Alpha med kalv

söndag, 8 november
Efter att ha jobbat en del på denna älg fick en passkytt till slut fälla det avgörande skottet och nedlägga en fin älgtjur för Skogsgudinnans Alpha. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

lördag, 7 november
Även nere i Smålands djupa skogar börjar nu våra Skogsgudinnehundar att leverera. I torsdags fick de skjuta en kalv för Skogsgudinnans Bacchus och idag föll ytterligare två kalvar för Bacchus. Tyvärr har vi ingen bild, men det är inte alltid lätt att komma ihåg att fota mitt i älgarbetet. Men vi lyfter på hatten och gratulerar till 3 kalvar på några få dagar.
Och i Kangosskogarna tar man älgen med sig in i bilen, i brist på andra färdsätt. Skogsgudinnans Ayla vaktar sitt byte, beredd att ställa fast igen om det behövs.

måndag, 2 november
Det kan ju bli lite tjatigt att bara rapportera om skjutna älgar och några utställningar. Vi levererar ju även hundar för filmproduktion. Denna gång är det Skogsgudinnans Ayla som har blivit moviestar! Filminspelningen pågår för fullt i Kangosskogarna. Tydligen något nytt pejlsystem, eller vad det var. Men hon gör sig bra på bild och säkert på film också. Hon brås väl på pappa Igor. Han var ju med i Jägarna 2 (Peter Stormares hund).


"Här kommer jag! Blir det bra så här, eller omtag?"

söndag, 1 november
Det är mest rapporter från våra yngre hundar, men här kommer en fin rapport från en som börjar bli gammal i gården; Skogsgudinnans Barro. Nog för att det har skjutits älgar för honom under denna säsong också, men det är ju inte lätt att komma ihåg att fota eller rapportera in det till oss uppfödare. Och Barro är ju en hund som ständigt levererar. Vi lyfter på hatten och gratulerar, inte bara till denna älg utan även de andra nedlagda älgarna i år.
Och Skogsgudinnans Dio fortsätter också att leverera i år. Här med ännu en kalv. Vi lyfter på hatten och gratulerar.


Barro och lillmatte med en fin älgtjur.

lördag, 31 oktober
Ännu en älg skickades idag till de sälla jaktmarkerna för Skogsgudinnans Alpha. Vi lyfter på hatten och gratulerar.
Och i Kangos fick de skjuta för Skogsgudinnans Crut, en fin älgko efter 40 min ståndskall. Tyvärr tog skottet lite dåligt med ett förföljande på ett par km till en bäck, nytt upptag och ståndskall ca 1½ timme innan de kunde avsluta. Skönt att ha en stabil jakthund som sköter hela jobbet själv.
Själv fick jag en fin bild på Raija som alltid är så lycklig när hon får vara med mig i skogen.


"Livet är toppen när man får vara i skogen!", tycker Raija.

söndag, 27 oktober
Efter att ha värmt upp på två kalvar den senaste veckan så ställde Skogsgudinnans Dio idag fast en stor fin älgtjur så de fick skjuta den för honom. Nu går han som tåget! Tre älgar skjutna för honom på 10 dagar. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

lördag, 25 oktober
Nu är han på G, Skogsgudinnans Dio. Ännu en kalv skjuten för honom. Vi lyfter på hatten och gratulerar.


"Så där ja, hemsläpad och klar att hänga!", säger Dio.

söndag, 18 oktober
Även om hon ännu är ganska liten så har matte stora planer för henne, lilla Skogsgudinnans Flinga. Idag fick hon göra sitt första eftersök, vilket naturligtvis gick bra.

 
"Titta matte vad jag hittade i skogen!", verkar Flinga säga.

lördag, 17 oktober
Revansch från förra året då Skogsgudinnans Dio fick sitt främre korsband avslitet vid älgjakt på denna jaktmark. Idag fick de istället skjuta en fin kalv för honom där. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

Hos oss i Pajala har vi i helgen besök av Skogsgudinnans Divo "Norris" med husse Jeppe. Några fina turer fick vi också. Men ingen älg i sikte.

     
   Skogsgudinnans Divo, "Norris"                                 "Husse, du är bäst i världen!"

fredag, 16 oktober
E-kullen är ännu lite för liten för att gå i jakt, men de är inte för små för att slinka in i slakthuset och nosa lite på älgen. Här är det Skogsgudinnans Elda som kollar av mungiporna på Farbror Älg.


"Vad har du ätit idag?", undrar Elda.

onsdag, 14 september
Så var det dags igen för Skogsgudinnans Alpha. En fin älgko blev det idag. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

lördag, 10 oktober
Återigen är det Skogsgudinnans Dido som är i farten nere i Västerbotten. Efter att ha haft gångstånd och ståndskall om vartannat hela förmiddagen så sköts det till slut en kalv för henne på pass. (Tyvärr ingen bild.) Vi lyfter på hatten och gratulerar.
Och i Posjärv sköt man idag för den rutinerade Skogsgudinnans Alpha. Denna hund går då som tåget i skogen. Skäller älg nästan varenda släpp. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

torsdag, 8 oktober
Och i Kangos forsätter älgarna att falla för våra Skogsgudinnehundar. Nu börjar Skogsgudinnans Castor däremot att lessna på jägarna och skjuter sina älgar själv. ;-)


"Ja, ska det bli någonting skjutet så får man nog göra det själv!", verkar Castor säga.

söndag, 27 september
Även om vi är mitt i älgjakten så har denna ännu inte börjat i södra Sverige. Där fick istället Skogsgudinnans Ecco visa upp sig på Älghundsklubbens utställning i Tierp. Det gick ju bra som ni ser; Excellent, Hp och BIR-valp. Grattis!


Många rosetter blev det!

torsdag, 24 september
Det skall börjas i tid.... Så har även Skogsgudinnans Flinga fått smaka på älg. Den låg så lämpligt till så hon fick följa med fram. Där la hon sig och tänkte aldrig gå därifrån. "Min älg!", sa hon och morrade åt Marcus vuxna laikahane. Han vände bara bort blicken och låtsades som om den där lilla parveln inte fanns.

 
"Min älg!", menar Flinga. Vi har kanske en lite annan åsikt....

söndag, 20 september
Och så blev det skjutet även för Skogsgudinnans Dalvi idag. Hon fick dock hjälp med förarbetet av kullbrodern Skogsgudinnans Divo. "Norris". Vi lyfter på hatten och gratulerar till ett gott samarbete.

torsdag, 17 september
Ännu en älg skjuten för Skogsgudinnans Dido, idag en kalv. Vi lyfter på hatten och gratulerar.


Dido med dagen kalv.

onsdag, 16 september
Även om man är liten, och inte får jaga själv ännu, så kan man ju få prova på att gå ett eftersök. Det fick i alla fall Skogsgudinnans Eros göra idag. Med gott resultat!

söndag, 13 september
Även i Kangosskogarna faller älgarna för Skogsgudinnans hundar. Här är det Skogsgudinnans Ayla som har förpassat en kalv till de sälla jaktmarkerna. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

Ayla med årets första älg, en kalv.

Och i Västerbotten fortsätter Skogsgudinnans Dido att leverera. Idag fick en mycket nöjd husse Mikael skjuta en fin tjur undan Dido. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

Det var mig en rejäl älgtjur!

onsdag, 9 september
Och så smällde det även i Jämtland. En fin älg för Skogsgudinnans Divo, "Norris" och husse Jeppe. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

måndag, 7 september
Ja, då var årets älgjakt igång. Vilken Skogsgudinnehund skulle bli den första att skälla fast älg med lyckat resultat? Jo, det blev Skogsgudinnans Dido i Västerbotten. Hon hann knappt börja skälla innan en passkytt fällde denna älg för henne. Vi lyfter på hatten och gratulerar.

"Så där ja!", sa Dido.

lördag, 5 september
Nu är det bara 2 dagar kvar till älgjakten. Men björn- och fågeljakten är i full gång. Albin och Skogsgudinnans Dalvi passar på att ta ett pass till skogs. Dalvi skickade en fin älgtjur på husse, men det var några dagar för tidigt. Du får återkomma med en älgtjur om några dagar igen, Dalvi.

fredag, 4 september
Fick idag finbesök av Johan med Skogsgudinnans Castor. Så roligt att få träffa denna underbara hund igen. En bättre mentalitet på laika kan man sällan finna. Nu när utställningen är avklarad försöker vi peppa honom att gå jaktprov med denna jaktmaskin. Han har inte många släpp bakom sig utan att ha funnit älg.


Castor har fullt upp med att nosa efter brudar.

Och inte nog med det. Lite senare kom även Skogsgudinnans Crut på besök, Maj-Britts favorit. Han är lika glad och lycklig som alltid. Crut och Maj-Britt fann varandra direkt. Det var inte lätt att få en skarp bild på honom.
 
Crut och Maj-Britt är riktiga kompisar. Lite svårt bara att få skarpa bilder.

söndag, 30 augusti
Det är inte bara Skogsgudinnans Dio som är ute på björnjakt. Även Skogsgudinnans Alpha letar gärna upp en björn om han får tillfälle. Här på bilden nedan kan du, om du tittar lite extra noga, se en fjolårsunge (björn) uppe i tallen. Alpha står under och skäller. Till slut kom mamma björn till undsättning, så då skällde han fast henne ett tag. Nog länge för att ungen skulle kunna ta sig ner och sedan drog mamma björn och unge herr/fru björn till skogs igen. Alpha fick ge sig denna gång. Under tiden fotade husse Gösta i lugn och ro. 

lördag, 29 augusti
Idag har jag glädjen att gratulera Skogsgudinnans Boris' husse och matte, Tobias & Lana, till en efterlängtad lillmatte. Lilla Malin föddes idag. Jag kan gissa att hon kommer att ta upp mycket kärlek och tid nu i deras hem. Och vi får nog klara oss utan deras årliga besök i våra jaktskogar i år. Men vi önskar dem all lycka och framgång som föräldrar till deras lilla dotter (lillmatte).

söndag, 23 augusti
Nu är björnjakten igång och ute i skogarna återfinner vi bl.a. Skogsgudinnans Dio. Efter en lång rehabilitering pga. främre korsbandskada, har han nu fått börja jaga igen. Här vilar han ut efter en tuff dag i skogen. Det visade sig även att han jagat ihop med en släkting: Bjärvarnas Elsa. Kul!

söndag, 9 augusti
Ett stort GRATTIS vill vi idag rikta till Andreas & Mona (Skogsgudinnans Ermak's husse och matte) som blivit herr och fru Ingman. vi önskar er all lycka och välgång i livet.


Får vi presentera: Mona och Andreas Ingman.

söndag, 2 augusti
Älghundsutställning i Överkalix. Denna dag hade vi bara med 1 hund från oss; Skogsgudinnans Castor. Men det gick väldigt bra för honom: Excellent och Ck! Grattis! Nu kan ni starta på jaktprov till hösten!


Både husse och hund verkar nöjda!

lördag, 25 juli
Nu har E-kullen hunnit bli 4 månader och idag fick vi besök av Skogsgudinnans Ermak. Även han vacker som en (laika)Gud! Spänningen stiger även hos matte och husse som planerar för sitt bröllop för fullt. Mysigt!

 
Ermak med husse Andreas.

fredag, 16 juli
Så är ordningen återställd igen. En ny schäfer har flyttat in hos oss. Välkommen Vänerbo Yokke. En hane denna gång. Ska nog inte bli några problem.


Lycklig Inger med en ny schäfer.

måndag, 13 juli
Fick en så fin bild från Skogsgudinnans Elda. Hon jobbade på sitt ståndskall. Denna gång på ett gäng bull-änder. Ja, ja, man måste ju börja någonstans.

söndag, 12 juli
När vi ändå var på hembesöksturné så slank vi idag förbi Skogsgudinnans Eros i Pajala. Detta är en riktig skönhet. Vi fikade, pratade hund och jag gav även husse Johan en snabblektion i viltspår.

 
Eros med sin lekkompis.                                            Så liten är han inte längre, Eros.


Eros - Kärleksguden! Vacker som få!

lördag, 11 juli
När vi ändå var i Pajala så passade vi på att göra hembesök hos Skogsgudinnans Fetisov, "Rikko". Han bor på en fin gård, nära sina jaktmarker. Lilla Rikko växer och frodas. Han ser ut att bli en rejäl grabb.
Web-Inger

 
Som en liten nallebjörn, vår Fetisov.

torsdag, 9 juli
Kätkes Cora
har nu passerat 1-årsdagen med god marginal och det börjar vara dags att röntga höfter och armbågar. Bokade tid för detta och fick komma idag. Röntgen gick bra och nu väntar några spännande dagar på att få svaret från SKK.

I väntan på att bilderna skall kontrolleras.

tisdag, 7 juli
Eftersom Kätkes Cora har gått så bra på viltspårträningarna så ville jag pröva henne på ett anlagsprov. Sagt och gjort. Ringde domare Kurt Lundgren i Älvsbyn och fick komma idag. Precis som på träning så gick hon mycket bra. Tog upp spåret perfekt, tog vinklarna fint, utom en som hon ringade. Hade en hel del problem i slutet men lyckades reda ut det utan hjälp och hittade klöven. Fick därmed godkänt betyg. Nu är det bara att träna vidare mot öppen klass.
Web-Inger


Lite regn hindrar oss inte. Duktiga Cora!

fredag, 19 juni
Vi gratulerar Skogsgudinnans Dido, Dalvi, Dio & Divo på deras 2-års dag!
Dalvi firar sin födelsedag med ett viltspår. Det gick som vanligt strålande och hon hittade sin älgklöv i slutet.
Web-Inger


Skogsgudinnans Dalvi med husse Albin.

torsdag, 18 juni
Tog en sväng förbi Gösta & Anna-Greta i Posjärv för att hälsa på dem och Skogsgudinnans Alpha, vår förstfödde Skogsgudinne-valp. Denna stolta, vackra hane kan jag aldrig få nog av att beundra. Så ska en laika se ut! Jag är så stolt över att vara uppfödare till denna vackra och väljagande hund. Så synd att han inte har fått några parningar!
Som vanligt bjöds vi på dundergott fika. Denna gång blev det ostpaj med löjrom. Så gudagod paj! Tusen tack! Mätta åkte vi sedan vidare på vår resa norrut.
Web-Inger

 
Skogsgudinnans Alpha har ett förtroligt samtal med Maj-Britt.

söndag, 14 juni
Även om valparna har lämnat kenneln så kommer det hela tiden rapporter från äldre Skogsgudinne-hundar. Idag var det Skogsgudinnans Dio som har varit och provat på att spåra björn (björnblod och päls) samt tetats på permo-björn. Han har visat bra intresse, så det bådar ju gott inför höstens jakt.
Web-Inger

lördag, 13 juni
Sista valpen att lämna oss blev Skogsgudinnans Fetisov. Han flyttade idag hem till husse Göte Mäki i Kardis. Äntligen har Göte fått en egen hund igen att ha som jaktkompis. De bor även så nära oss där vi jagar så att vi kan hälsa på dem lite då och då.
Så tomt det blev i huset nu. Efter 13 veckor med valpar i 2 kullar, 13 veckor utan full nattsömn, 13 veckor att njuta valpars utveckling, 13 veckor av kontakt med blivande valpköpare så är valp-perioden över för denna gång. Nu väntar istället 13 år av uppföljning av vårt avelsresultat. Vad blev det av kullen? Hur jagar de? Är alla köpare nöjda? Och så planerade inför nästa kull, naturligtvis.
Web-Inger


Skogsgudinnans Fetisov med husse Göte.

fredag, 12 juni
Äntligen kom dagen då två förväntansfulla blivande laikaägare skulle få hämta sin nya valp. Johan & Sara var så förväntansfulla och glada när de kom. Efter all pappersexercis konstaterade vi att de nu var hundägare och båda sken ikapp. Efter lite fika och mer snack så åkte de hemåt till Vidsel med sin Skogsgudinnans Fjodor.
Web-Inger


Skogsgudinnans Fjodor med husse Johan.

torsdag, 11 juni
Så var det dags att börja separera denna lilla flock. Idag flyttade Skogsgudinnans Blizz hem och med sig har hon lilla odågan (och charmtrollet) Skogsgudinnans Flinga. Flinga är matte Katarinas championvalp, då matte har meriterat upp Blizz till jaktchampion. Och med Flingas mamma (Skogsgudinnans Blizz) och pappa (Päkkilä backens Jokke) så kan det kanske bli fler championvalpar för matte framöver, vem vet?
Fick idag även lite rapport från Västerås och Skogsgudinnans Elda. Hon har fått träffa ett skjutet vildsvin. Det tyckte hon var kul. Det enda som syntes, enligt husse Lars, var en lite låg svans. Annars gick hon rakt fram utan att stanna och nosade på det och visade intresse. Duktig tjej!
Web-Inger

 
Skogsgudinnans Flinga med matte Katarina. "Puss på dig matte!"

onsdag, 10 juni
Sista invägningen innan leverans. Tur det, för nu räcker Bessman-vågen knappt till längre. Flinga - 7,1kg. Fjodor - 8,7kg. Fetisov - 9,5kg. Det blir rejäla laikor av dessa valpar. Och det är inte bara pälsen som gör att de ser stora ut. De är riktigt kraftiga (ej feta) med rejäl benstomme.
Web-Inger

 
"Det börjar bli trångt i invägningspåsen nu!", säger Fetisov. Och Bessman klarar bara till 10 kg.

tisdag, 9 juni
Ibland är det trevligt med lite valpbilder utan att det har hänt något speciellt. Här är det Skogsgudinnans Flinga som ligger och filosoferar. Bäst att passa på och ta en bild när hon är stilla.
Web-Inger

måndag, 8 juni
Så var det dags för veterinärbesiktning. Denna gång kom veterinär Lars Steinwall hem till oss, vilket kändes lyxigt. Även han gick igenom varje valp noggrant och lyssnade på hjärta och lungor, inspekterade alla ben och tassar, vaccinerade och avslutade med den stora chipmärknings-sprutan. Alla valpar skötte sig utmärkt och blev godkända. Tyvärr missade vi att ta foton. Sorry!
Web-Inger

måndag, 1 juni
F-liten är nu 7 veckor gamla och väger 5,8kg, 7,1kg respektive 7,9 kg. De gillar mammas mat, vilket syns på vågen och på bilderna nedan. Och Blizz är inte sen att ställa upp som välfylld och öppen bar. Hanarna är riktiga bjässar. Och välpälsade. Söta som små Bumbi-björnar. Vi börjar nu mer och mer se deras personlighet. Hela kullen har en väldigt fin mentalitet, lugna och trygga men med mycket envishet och kamplust. Det bådar gott!
Web-Inger

     

 

lördag, 30 maj
Idag gratulerar vi Skogsgudinnans Barro, Bacchus, Boris och Blizz som fyller 7 år!
Web-Inger

fredag, 29 maj
Att vara uppfödare är inte bara guld och gröna skogar. Ibland kan man bli minst sagt förb...ad på de fyrbenta. Idag var en sån dag. Jag satt och jobbade inne vid datorn. (Måste ju hinna med mitt heltidsjobb också. Som tur är har jag förmånen att kunna jobba hemifrån.) Efter ett tag började jag fatta misstankar. Precis som med små barn bådar det inte gott om det är tyst för länge. Gick lugnt ut i trädgården och vad fick jag där se? Jo, mamma Blizz som gräver för fullt intill garageväggen. Lilla Flinga var så snäll och hjälpsam hon också. Jag röt till och Blizz kom hukandes. "Oj, oj." Men lilla Flinga blev kvar i gropen. Den var nämligen så djup att hon inte kom upp. Jag fick lyfta upp henne medan jag skällde på henne. Hon verkade dock inte bry sig så mycket. Sen var det bara att hämta redskap och börja fylla igen gropen. Du ser själv på bilderna hur djup den var. Hm...
Web-Inger

     
Det låg jord utspritt på ett ganska så stort område. De hade verkligen jobbat på bra där på djupet, Blizz och Flinga.

torsdag, 28 maj
Idag gratulerar vi Skogsgudinnans Alpha, Akka, Akela och Ayla som fyller 8 år!
Web-Inger

tisdag, 26 maj
Under 2 extra veckor har vi fått njuta av Skogsgudinnans Elda, men idag var stunden kommen då hennes nya husse, Lars, skulle komma och hämta henne. Det blir en lång resa i bil ända ner till Västerås. Tur att Lars hade sin dotter med sig så att de kan turas om att köra. Och ångrar ni er det minsta så köper vi tillbaka henne på studs! Men den chansen är nog liten.
Web-Inger


Skogsgudinnans Elda med husse Lars och lillmatte.

lördag, 16 maj
Idag hade vi besök av Skogsgudinnans Fjodors nya husse och matte, Johan & Sara från Vidsel. De fick träffa ett gäng trötta valpar som just hade varit ute och busat. Men det blev som vi trodde; kärlek vid första ögonkastet. Nu är det bara massor av veckor kvar tills lilla Fjodor får komma hem till dem.
Web-Inger


Lyckliga blivande ägare till Skogsgudinnans Fjodor.

fredag, 15 maj
Eftersom Elda är kvar lite längre hos oss passar vi på att njuta så mycket vi kan av henne. Hon är en underbar liten tik, pigg och frimodig. Det kommer att bli extra svårt att skiljas från denna lilla madame. Hon hjälper gärna Maj-Britt med veden, en riktig stjälp-reda!
F-liten är nu även så pass stora att de fått ett rum till att vara i, nämligen tvättstugan. Då kan de även nosa på resten av vår flock, vilket är extra spännande. Idag fick de även smaka på älgfärs. "Blä!", tyckte de. Det är nog första gäng valpar som inte velat ha älgfärs. Liiite förvånad blev jag. Men det ska vi nog ändra på!
Web-Inger


Elda hjälper Maj-Britt med veden.

tisdag, 12 maj
Imorgon blir F-liten 4 veckor gamla. De har idag fått överta valprummet efter E-liten som nu, med undantag från Elda, har flyttat till sina nya hem. Elda har fått tillstånd att stanna kvar hos oss 2 extra veckor då husse kommer upp till Norrbotten på jobb och således slipper åka flera vändor.
Web-Inger

söndag, 10 maj
Börjande förmiddagen med att åka till flyget och möta Beate & Peter (Skogsgudinnans Ecco) som kom från Uppland. Strax efter hemkomsten till Sandnäset anslöt Johan Kalla (Skogsgudinnans Eros), Pajala, med familj. Vi fick ett antal timmar tillsammans med två av våra nya Skogsgudinne-familjer innan Eros färd mot Pajala startade. Lite senare på eftermiddagen skjutsade vi Ecco med familj tillbaka till Kallax för att flyga hem till Uppland igen.
Web-Inger

 
Skogsgudinnans Ecco med sin nya familj.                Skogsgudinnans Eros med sin nya familj.

lördag, 9 maj
Först ut att lämna kenneln var Skogsgudinnans Ermak. Han flyttade idag till Västerbotten och till husse Andreas och matte Mona.
Web-Inger


Skogsgudinnans Ermak med sin nya familj.

fredag, 8 maj
Nu går vi mot "sista natten med gänget". Imorgon börjar de blivande ägarna till våra valpar anlända för avhämtning av sina nya familjemedlemmar och jaktkompisar. Som vanligt blir det lite ledsamt att skiljas från dessa små, men vi känner oss trygga med de utvalda köparna och bedömer att våra E-liten valpar kommer att få bra hundliv.
Web-Inger

onsdag, 6 maj
Så var det dags för besiktning av E-liten. Lastade in dem i bilen och åkte till veterinär Elisabeth Winther Hansen. Hon gick nogsamt igenom dem, en efter en. Lyssnade på hjärta och lungor, kontrollerade tassar och allt annat som hör till. Slutligen kunde hon konstatera att allt fanns på plats och att alla valpar var utan anmärkning. Slutligen fick de sin vaccinationsspruta och sedan den stora sprutan med chippet. Och så en godis som avslutning. Alla skötte sig exemplariskt, både valpar, veterinär och matte. Sen var det bara in i bilen och hem till hemmets lugna vrå igen.
Web-Inger

torsdag, 30 april
Tänk så fort tiden går. Vår lilla F-liten har nu redan blivit drygt 2 veckor gamla. De har gott om mat och växer rejält. Nu har de även börjat öppna sina ögon och provat sina små ben.
Web-Inger

måndag, 27 april
Vill bara dela med mig av några söta valpbilder på E-liten.
Web-Inger

   
Eros & Ermak, huvud mot huvud.   Eros sover "the laika style".


Alla svarta valpar sover i samma korg; Eros, Ermak och Elda.

söndag, 26 april
Nu har F-liten hunnit bli drygt 1 vecka gamla och namnen börjar klarna. De kommer att få heta Skogsgudinnans Flinga, Fjodor, och Fetisov. De är runda och goa, vilket det ofta blir när det är få valpar i en kull. Men vikten får vi justera när de blir lite äldre.
Web-Inger

   
Skogsgudinnans Fjodor (tv) och Fetisov (th).                Skogsgudinnans Flinga.


Matte Katarina med sin nya valp; Skogsgudinnans Flinga.

fredag, 24 april
Då har vi kommit in i "tonsill-perioden" med E-liten, dvs. den period när man bara ser stora öppna munnar fyllda med vassa tänder som söker något att hugga fast i. Idag blev det t.o.m. lite blodvite när jag skulle korrigera lilla Elda. Det gillade hon inte alls, utan högg mig i handen. Men det lär hon nog inte göra om.
Web-Inger


En liten uppkäftig valp. Elda var namnet.

lördag, 18 april
Idag var Skogsgudinnans Eros hela blivande familj och hälsade på. Husse Johan såg extra stolt ut när han höll upp sin blivande jaktkompis.
Web-Inger

 
Husse Johan med barn visar stolt upp sin kommande valp.

 
E-liten samlas vid matskålen.                                    Sen lite efterrätt hos mamma Raija.


Därefter en välbehövlig sovstund.

onsdag, 15 april
Skogsgudinnans Blizz börjar bli tjockare och tjockare om magen. Nu tempas hon flera gånger om dagen då tempen började sjunka igår kväll. Fick ringa hem matte Katarina från jobbet efter lunch idag.
Vid 17.30-tiden började Blizz hässja lite mer och skaka. "Nu är det bara minuter kvar innan första kommer!", sa jag. Men ack så fel jag hade! Först kl 21 kom första valpen; en hane. Sen dröjde det ytterligare 2 timmar innan nästa valp kom; en tik. Eftersom vi hade sett 4 fosterblåsor på ultraljudet så antog vi att det var valpar kvar. Dessutom kunde jag känna valpar kvar i Blizz mage så vi väntade tålmodigt. När det hade gått ytterligare 2 timmar så började det komma mer och mer grönt ur Blizz vulva, så då ringde jag jouren på Djursjukhuset. Sen var det bara för mig och Katarina att ta de två valparna och Blizz i bilen att åka in. Maj-Britt fick bli kvar hemma och ta hand om alla våra resterande hundar och valpar.
På Djursjukhuset Gammelstad tog veterinär Karin emot oss och vi gick direkt in på röntgen. Döm av min förvåning när vi bara såg en valp kvar i magen! Och stor var den! Inte konstig att Blizz hade det jobbigt att få ut den. Men med samlade krafter och lite medikamenter så lyckades vi till slut få ut den sista valpen; en hane. Vi var alla införstådda i att den måste var död, utifrån de gröna flytningarna. Vi ville bara få ut den, och helst utan att behöva snitta Blizz. Men när den väl hade kommit ut hör jag Karin säga: "Den lever!". Då blev det fart på oss igen. Efter lite gnuggande och fixande med honom så kunde vi lägga honom till Blizz och se till att han började dia. Sedan fick de andra två valparna ansluta. När sedan lugnet hade lagt sig så packade Katarina och jag ihop tik och valpar och åkte hem igen. Då var klockan 03.45. Men några timmars sömn hann jag med innan klockan ringde 06 och det var dags att åka till jobbet och examinera studenter. Ibland är det tufft att vara uppfödare!
Web-Inger

   
I väntans tider.                     Blizz bästis, Raija, finns med som moraliskt stöd.

 
Och så har då första valpen anlänt, Fjodor. Två timmar senare kom Flinga.
Men sen var det stopp. Vi fick åka in till Djursjukhuset.

   
Där fortsatte förlossningen med hjälp av diverse medikamenter.
Fjodor och Flinga var med i korgen.

       
Så till slut, med samlade krafter, såg även Fetisov dagens (nattens) ljus.
Efter en lååång natt var Blizz med sina tre valpar äntligen hemma i kennelns lugna vrå igen.    

måndag, 13 april
E-liten har nu hunnit bli 4 veckor och har flyttat ur valplådan. Trots att de bara är 4 stycken så intar de valprummet utan problem. Nu håller de även på att ta sig ut i tvättstugan, så vi får nog öppna upp dit inom en snar framtid. Hade det bara varit lite bättre väder så hade de fått börja vara ute. Men vi får avvakta någon dag till. Mald älgfärs har de nu fått smaka och äter med god aptit. Så även lite filmjölk.
Samtidigt som vi njuter av E-liten så börjar det bli dags att förbereda för F-litens ankomst. Skogsgudinnans Blizz är nu installerad hos oss och har fått ett eget valprum, gästrummet. Där har vi bäddat valplådan och placerat hennes liggfäll, vatten- och matskål m.m. Fast hon sover ännu med oss i sovrummet. Jag får se om jag flyttar in i valprummet inatt. Beräknad ankomst av F-liten är till helgen. Men Blizz är stor som ett hus och väljer att mest ligga ner, vilket jag förstår. Men på promenaderna är hon ännu pigg.
Web-Inger

lördag, 11 april
Länge har de väntat med idag fick Andreas och Mona komma och snusa på deras efterlängtade Skogsgudinnans Ermak. Alla valparna visade sig från sin goda sida och jag tror att de hade lite svårt att åka hem utan honom. Men om 4 veckor är han deras för många år framöver.
Web-Inger

fredag, 3 april
Även om solen inte riktigt orkar titta fram så är det ett härligt vårväder ute. Vi tar då som vanligt fram släden och sticker ut en sväng. Lite tungt före var det, så det blev inte fullt så långt som vi hade tänkt.
Web-Inger


Ceyla först, som vanligt.


Akka i profil. Ett vackert laikahuvud!


Och så lilla busfröet, Cora.

onsdag, 1 april
När vi gör rent i valplådan så får de ligga i Raijas korg. Det gillar de!
Web-Inger


Eros vilar sitt huvud på Ecco. Elda strax bakom.

tisdag, 31 mars
Idag blev det mycket bus i hagen när jag släppte lös Ceyla och Cora. Var tvungen att hämta kameran. Här är några valda bilder.
Web-Inger


"Du kan inte ta mig!", säger Ceyla och rusar iväg.


"Ok, en liten paus då."


"Ropade du? Jag kommer!", säger Ceyla.


"Jag kommer också!", säger Cora.

söndag, 29 mars
Vi kan ju inte bara hänga i valplådan. De andra hundarna måste ju också få sitt. Och eftersom vi fortfarande har ganska bra med snö så kör vi lite drag.
Web-Inger


"Här kommer vi!" Ceyla i täten. Akka och Cora bakom.


Ecco sover så sött.

lördag, 28 mars
Och lite fler valpbilder. Ermak har ju lite sin egen stil när han sover...
Web-Inger


Kan man vara sötare? Vilken sovstil!!

tisdag, 24 mars
Lite bilder från valplådan. Aktiviteterna där handlar mest om att äta och sova än så länge.
Web-Inger

 
Först äta....                                                            ... sen sova och växa. Elda har somnat på Ecco.

lördag, 21 mars
E-liten har nu blivit 1 vecka gamla. De käkar och växer så det knakar. Precis som valpar ska göra. Än så länge är de mest som små marsvin, ser inget och hör inget. Men de verkar ha en bra vilja allihop. Och mamma Raija sköter dem väl. Det märks att hon är både lite äldre och haft kull förut. Hon är tryggheten själv. Underbart att se.
/Web-Inger


E-liten vilar efter frukosten.

onsdag, 18 mars
Ännu en gång är vi på Djursjukhuset för att göra ett ultraljud. Denna gång är det Skogsgudinnans Blizz vi skall undersöka. Finns det några puppisar därinne? Jodå, veterinär Karin Sandström hittade minst 4 valpar i Blizzans mage. Då blir det en kull till i vår. Så spännande!
Web-Inger


Första bilden på F-liten.

lördag, 14 mars
För 1 år sedan föddes vår Kätkes Cora. Det firade vi idag med ett stort fint älgben till Cora. Ceyla och Akka fick också var sitt ben. De låg alla tre ute och njöt av solen gnagandes på sina ben.


Kätkes Cora, 1 år idag!

Raija däremot valde att ligga inne med oss. Hon var beräknad till igår fredag, men ännu har det inte blivit något. Hon ligger omväxlande i solen på altanen, omväxlande vankar oroligt. Vi har tempat henne sedan i måndags och igår kväll började tempen äntligen att sjunka. Då sägs det att utdrivningsskedet börjar inom 12-36 timmar. Inget är som väntans tider....
På kvällen, efter middagen, fixade Maj-Britt och jag kaffe/te och tänkte bänka oss framför TV:n för att titta på Melodifestivalens final. Raija blev mer och mer orolig och ville bara ut och kissa hela tiden. Sen började hon bädda lite mer frenetiskt och kl. 20.35 kom första valpen, en hane. Sen följde den ena efter den andra och kl.22.55 var hon klar. Skogsgudinnans E-liten kull var födda! Fyra fina valpar blev det, tre hanar och en tik.
Vid den tiden var Melodifestivalen slut och fikat kallt. Men vad gjorde väl det? Efter lite rastande av alla hundar och ombäddande till ren fäll för Raija och valpar somnade hela vår flock nöjda och belåtna med den här dagen.
Web-Inger

   
Raija vilar lite mellan sammandragningarna.

 
Eros & Elda har anlänt.

 
Och jag heter Ecco.

   
Här är Ermak på väg (huvudet syns i vulvan).

 
Ecco känner sig trygg under mammas tassar.


Lillasyrran, Elda, gör Ecco sällskap.

 
Så är då hela E-liten samlad. 


En nöjd och stolt mamma med sina E-lit hundar.

 

onsdag, 4 mars
Dags för Raijas andra herpesvaccination. Passade även på att röntga hennes mage för att se hur många valpar som finns därinne. Hur vi än räknade så kom vi till fyra. Vi får se hur många valpar som sedan anländer till världen i slutet av nästa vecka. Nu är det spännande!
Web-Inger


Andra bilden på E-liten. Hur många valpar kan du se?

söndag, 1 mars
Utställningsdags i Överkalix. Drygt 30 laikor, av mycket god kvalité, var på plats. Skogsgudinnans kennel hade i år bara med 1 hund; Skogsgudinnans Divo. Han gick i unghundsklass och placerade sig 1:a med ett "very good". Grattis Jeppe! Så nu är det fritt fram att gå jaktprov till hösten!
Själv ställde jag mitt nytillskott Kätkes Cora i juniorklass. Hon fick excellent och placerades 3:a. Hela hennes kull om 5 hundar ställdes idag. Fyra fick excellent och en very good. Jättekul att träffa alla syskon på en och samma gång. Ett gäng trevliga hundar, pigga och glada. Uppfödaren, Sven-Åke Rönnebro, valde även att ställa i uppfödarklass med 4 excellenthundar, där han vann och fick Ck. Han hade även anmält avelsklass, men mamma Tara var hemma pga dräktighet, så uppfödarklass fick duga idag.
Web-Inger

onsdag, 18 februari
Så var det dags att göra ultraljud på Raija. Finns det några valpar därinne, månne? Veterinär Elisabeth Winter-Hansen rakade en liten bit, la ultraljudet mot Raijas mage och... jajjemän! Därinne såg vi minst 3 valpar. En av dem valde dessutom att röra lite på sig när vi kikade in. Beräknad ankomst till jorden; ca fredagen den 13 april.
Passade även på att herpes-vaccinera Blizz.
Web-Inger


Första bilden på Skogsgudinnans E-kull, "E-liten".

fredag, 13 februari
Så var det dags för parning nummer två mellan Skogsgudinnans Blizz och Päkkiläbackens Jokke. Parningen gick bra och nu får vi vänta och se om det tog sig.
Web-Inger

 
Päkkilä Backens Jokke                                                Skogsgudinnans Blizz

söndag, 8 februari
Förra året hade vi en bedrövlig vinter, så nu när vi äntligen har fått bra med snö så är det bara att träna på medan man har chansen. Lånar in Blizz även idag, eftersom Ceyla ännu är konvalescent.
Web-Inger"En liten paus måste man väl få ta?", undrar Blizz.

lördag, 24 januari
Ännu en underbar dag som man bara måste köra lite drag på. Full fart framåt med Cora, Akka och Raija.
Web-Inger

lördag, 17 januari
Eftersom Ceyla är konvalescent, efter sin operation, så fick vi låna in Blizz i draget idag.
Web-Inger


Raija, Akka, Cora och Blizz tar en paus.

fredag, 16 januari
Skogsgudinnans Dio var den som blev först ut med att höft- och armbågsröntga av D-små (D-kullen). Resultat: HD: B; ED: 0. Skönt!
Då är det bara Dido, Dalvi och Divo kvar i D gänget.
Web-Inger

lördag, 10 januari
Ännu en parning gjord mellan Raija och Bjärvarnas Hector.
Web-Inger


Raija och Hector bekantar sig med varandra.

fredag 9 januari
Eftersom vi har valt att inte använda vår Skogsgudinnans Ceyla i avel, och då hon alltid löper i september, har vi beslutat oss för att kastrera henne. Dagen "D" blev idag. Lämnade in henne på Evidensia Djursjukhuset Gammelstad i morse och hämtade sedan en ovanligt pigg ung dam i eftermiddags. Nu väntar en kort läkningsperiod innan hon kan återgå i vardagsaktiviteter igen. Ser redan fram emot höstens jakt. Passade även på att herpes-vaccinera Raija.
Fick även en parning till på Raija med Bjärvarnas Hector idag.
Web-Inger

torsdag, 8 januari
Förra året hade vi tänkt att para Raija en sista gång, men då behagade hon inte löpa, så det blev inget. Under december började hon löpa, som hon brukar göra, och idag parade vi henne första gången. Hanen är SEJ(lö)Ch SEUCh Bjärvarnas Hector. Mer information finner du under fliken "Planerade parningar". Nu blir det till att hålla tummarna att parningen "tar sig" och vi får träffa Skogsgudinnans kull, E-liten, framåt våren.
Web-Inger

torsdag, 1 januari
Kan man början året bättre än med att jaga? Lagom kallt för lite fågeljakt. Vi hade med oss Albin & Monika med deras hundar Skogsgudinnans Dalvi och Vänerbo Xrållan ut i skogen. Maj-Britt åkte i par med Albin och Cora. Monika och jag åkte i par med Xrållan. Inte ett spår av fågel såg vi, men en trevlig dag blev det i alla fall.
Web-Inger

 
Monika och Xrållan trampar på.                En välförtjänt paus i jaktkojan.