Detta har hänt år 2016


lördag, 31 december 2016, NYÅRSAFTON
Så har detta år nått sitt slut och jag skall försöka sammanfatta året som har gått. Återigen har det varit mycket händelserikt.

Vi valde detta år att inte löpande uppdatera vår nyhetssida, då vår interna kommunikation ändå förs via Facebook. Vi tappade då vår informationsväg till externa intressenter, t.ex. blivande valpköpare, men då vi ändå inte skulle ha någon planerad kull under 2016 valde vi ändå att göra så.

Avel
:
I år har vi inte haft några valpkullar. Men som det ser ut nu så blir det troligtvis en kull efter åtminstone en Skogsgudinnehund nästa år, Skogsgudinnans Dido.
Vi jobbar vidare med att meritera upp Kätkes Cora för att framöver kanske kunna gå i avel, om hon visar sig tillräckligt bra för att användas i avel.

Jaktligt:
För Alpha har gått som tåget även i år. Husse har inte varit alldeles kry för att gå timmar i skogen, men Alpha har fått sina jakttimmar ändå! Vem vill inte föra en sådan fin jakthund? Alpha var även den som nedlade säsongens första älg, måndag morgon 5 september före kl.08.00.
Akka,
som huvudsakligen används till eftersök, har haft det ganska lugnt då vi inte haft några eftersök i år.
Ayla
däremot har även i år sett till att ett par älgar har fått plikta med sina liv. I hennes aktiviteter innebär även att simma efter älg över bäckar och älvar samt att transporteras i liten båt.
Akela
jagar på med husse i södra Sverige. De tu är som ler och långhalm.
Barro jagar på i Hedenäset med omnejd.
Bacchus
jagar vidare i Småland och ser till att både älg- och vildsvinstammen minskar. Bacchus var även den Skogsgudinnehund som såg till att årets första älg hamnade i frysen: 23 januari.
Boris
jagar älg runt Örebro, nu när vargreviret är borta. Vi får se hur länge det består.
Blizz
har jagat lite mindre i år än tidigare år, men fungerar fortsättningsvis mycket bra. Finns det bara älg så hittar hon dem! Några har hon ställt fast, men det har varit kor, under koförbudstid.
Crut blir bara bättre och bättre med åren. Även i år har husse fått skjuta några älg för honom. Två av dem sköts dessutom med samma kula! Det kallar jag dubblé! Crut såg även till att kennelns andra älg föll i backen denna säsong: måndag 5 september vid 9-tiden. Alltså bara någon timme efter Alphas kviga.
Även Castor jagar på och har nu blivit en stabil jakthund med upptag i nästan varje skick.
Dio jagar på runt om i Sverige och husse har fått skjuta älg i år också för honom.
Divo
(Norris) har flyttat tillbaka till Jämtland och skäller på älgarna där nu.
Dalvi
har fortsatt att skälla både älg och tjäder men det är bara tjädrar som har hamnat i frysen, av olika skäl. 
Dido
är nu en fullfjädrad jakthund och ser till att hålla frysen full med älgkött. Emellanåt ser hon även till att få husse att simma. Planer smids nu av husse och matte att ta en kull på henne till våren 2017, hemma hos husse och matte. Hane är bokad.
Eros har kommit igång bra i jakt och i samråd med husse så har det skjutits älg även i år för honom.
Ermak fungerar bra i skogen. Han har skällt älg, men man har inte lyckats få fälla någon älg för honom ännu. Däremot en grävling.
Ecco
började året med att träna på älg och vildsvin i Almunges vilthägn. Det gick mycket bra. Däremot har han haft lite otur med sina jaktmarker och därför inte fått så mycket tid i skogen som husse hade velat. Han har också gått lydnadskurs, vilket gick bra för att vara en älghund. Kan ju vara bra inför inkallningen.
Elda
guidas in i sina skogliga sysslor i ett lugnt tempo. I slutet av året fick hon sin första älg att skälla på och husse kom till skott och fick avsluta.
Flinga är fortfarande under injagning. Inga älgar har fallit för henne ännu i år. Men hon har visat gott gry och fina förföljanden.
Fjodor
jagar på i Vidsels djupa skogar.
Fetisov/"Riku"
har jagat lite med husse i år men inga fällda älgar vad vi vet.

Raija har jobbat på bra i skogen i år, men tyvärr har vi haft 2 björnar på våra marker i år, och därmed inga älgar. När vi väl fick kontakt med björnarna var björnkvoten i Norrbotten redan fylld.
Kätkes Cora har fått så mycket tid i skogen som vi bara kunnat ge henne. Hon har jobbat på bra och utökat sitt sök och förföljande. Behöver jobba vidare på ställandet. Vid test i älghägn på senhösten kom hon igång bra i skallet. Vad gör man inte för att ge hunden älg? Däremot fick Maj-Britt skjuta en fin orrhöna för henne och hon har skällt ett antal skogsfåglar. Men vi vill lägga grunden på älg först.
Tyvärr hade vi alltså björn och nästan inga älgar på området (och de älgar vi hade skenade). Vi bedömer att hon har varit framme till en av björnarna, vid dennes matplats (en slagen älgko), men kom tillbaka efter en stund. Kan tänka mig att björnen inte var så glad att se henne just på den platsen.

Jaktprov:

I år har vi haft 3 Skogsgudinnehundar till prov; Skogsgudinnans Castor (85,5p = 1:a pris), Skogsgudinnans Dido (74p, 1:a pris) och Skogsgudinnans Ecco (inga älgar=0 pris).

Viltspårprov:
Inga viltspårprov har genomförts i år.

Utställning:
I februari var Skogsgudinnans Dio på utställning i Moheda. Han bedömdes med "Excellent" och Ck.
Vid NÄK:s utställning i Överkalix i mars ställdes 2 st Skogsgudinnehundar; Castor och Eros som båda fick "Good". Samtidigt ställde jag Kätkes Cora som fick "Very good".
I mars var Skogsgudinnans Ecco på utställning i Heby. Där förärades han med "Excellent", Ck och BIM. I maj var han sedan i Österbybruk och fick då bedömningen "Very good". Den 25 september ställdes Ecco igen, nu i Tierp. Då bedömdes han med "Excellent", Ck, BIR och BIS-5.

Övrigt:
I början av augusti fick Skogsgudinnans Ceyla lämna jordelivet och bli en vacker stjärna på hundhimlen. Hon är saknad.
Inger har även varit på "road-trip" och hälsat på söderut hos Ecco och Elda, våra sydliga exporter i E- och F-kullen från förra året. Det är alltid tufft att sälja valpar som hamnar långt bort, men lika skönt att se att de har det bra hos sina nya familjer. De övriga valparna från E- och F-kullarna träffar vi ju lite då och då eftersom de finns i norra Sverige.

Sammanfattningsvis
har detta år varit fyllt av av både glädje och sorg.
Det sorgligaste var att vi har förlorat en kär flockmedlem, Ceyla, vilket alltid gör lika ont i hjärtat.
Många älgar har fått sätta livet till för våra Skogsgudinnehundar, så även några skogsfåglar, vildsvin och grävlingar. Det gläder oss storligen att våra Skogsgudinnehundar fyller era frysar med lokalproducerat, ekologiskt kött.
På jaktprov har det gått bra med fina förstapristagare; Skogsgudinnans Castor och Skogsgudinnans Dido.  Skogsgudinnans Ecco jobbade på bra i skogen men fick ett 0-pris pga. avsaknad av älg i området.
Utställningsmässigt har Castor, Eros, Ecco och min Kätkes Cora visat upp sig med goda resultat.

Maj-Britt och jag vill avslutningsvis rikta ett stort TACK till alla er underbara valpköpare för det sätt som ni arbetar med era Skogsgudinnans hundar! Vi är så nöjda med er alla och vi vet att alla hundar från oss har det bra därute hos er.
Vi önskar nu er alla, valpköpare och andra som följer oss på vår hemsida, ett riktigt
GOTT NYTT ÅR! Må 2017 bringa er alla stor glädje och lycka tillsammans med era hundar.
Web-Inger