141011: Raija och jag med en fin mård som hon skällde fast under en sten.


130602: Raija simtränar.


En riktig Guld-hund!


100405 Raija verkar lite eftertänksam.


Slita och dra!


Släpp mig nu! Det är något där borta!


Va? Får inte jaga från bil?! Vem har sagt att hundar inte får det?


Här kan jag slappna av, för då känner jag om du rör dig.


Den räven gick inte!


Sommar och semester!


Varför tog ni inte höger?!Raija

Reg.nr: S 50519/2006
Född: 2006-04-01
E: SFJCH SFUCH SJCH SUCH SEIKKARINETEEN VAKSI
U: HETEJUPUKAN RUSKA
Uppf: Kari Niva, Kittilä, Finland
Ägare: Inger Jacobson, Luleå


Raija föddes i Kittilä, Finland och kom till oss i juni 2006, när hon var 9 veckor.

Namn: Namnet Raija kommer från det finska ordet "raja" som betyder gräns. Vi hämtade henne på andra sidan gränsen (Finland) och hon jagar huvudsakligen vid finska gränsen, så vi tyckte att Raija var ett passande namn.

Personlighet:
Som valp var Raija söt som en liten lejonunge. Hon har nu vuxit upp och blivit en mycket social liten dam med bestämd vilja, mycket charm och extremt stor jaktlust.

Jakt:
Raija visade redan som valp/unghund stort intresse för alla typer av vilt. Hon skäller gärna skogsfågel. Var lite het i början men har nu lärt sig att ta det lite lugnare i upptaget så att fågeln inte flyger iväg på en gång.

Raija debuterade i praktisk älgjakt i september 2007. Hon har medverkat till att flera älgar har skjutits, dock ännu ingen på efter perfekt ståndarbete. De gånger hon har presterat bra ståndarbeten har det varit icke skjutbart vilt. Typiskt!

Hon har, som 1 åring, skällt björn i skogen men var då för ung för att mentalt klara av att ställa fast den själv.

Däremot har hon, på egen hand, fällt lite vattensorkar, räv, småfåglar m.m.

Under hösten 2009 var hon anmäld till två jaktprov och hann gå ett. Den dagen var dock älgarna på annan ort (utom en älg som skenade efter ett par minuter), så det blev bara 38 poäng och 0 pris. Däremot träade hon ett lodjur i drygt 30 minuter.

År 2010 gick hon 2 jaktprov; första provet hittade hon älg efter 3 tim, 45 min sökarbete. Orkade inte riktigt hålla i och jag avbröt provet. Hade under söktiden hunnit skälla 7 tjädrar, varav flera skjutmässigt, men nu var det ju inget fågelprov.

Andra jaktprovet var det älgtomt, trots byte av marker. Hon sökte dock bra i nästan 5 timmar. (Mot slutet hittade hon en orrhöna och en ekorre, det var allt.)
Gick ett omprov varvid hon hittade älg efter 20 min. Ställde fast den i 20 min för att sedan lämna. Ställde om 2 ggr till men lämnade. Vid besiktning av hund visade det sig att Raija var skadad och provet avbröts. Troligtvis är det skadan från grävlingjakten i augusti 2010 som spökat hela säsongen. Raija står nu på mediciner och rehabilitering.

Vid undersökning 2012 kom man till slut fram till att det var första revbenet som var ur led. Detta hämmar henne fortfarande (nov 2014) och hon måste ständigt få revbenet tillrättalagt flera gånger under jaktdagen när det hoppar ur led och kan bara jaga halvdagar samt med smärtlindring. Därmed inga fler jaktprov för henne.

Viltspår:

Raija har godkänt anlagsprov viltspår.

Utställning:
1:a pris (ökl), (NÄK, Överkalix, mars 2009). Mankhöjd: 57 cm
2:a pris (ökl), (NÄK, Överkalix, mars 2008). Mankhöjd: 59 cm
2:a pris (ukl), (NÄK, Överkalix, aug 2007). Mankhöjd: 60 cm
1: a pris (junkl) (NÄK, Överkalix, mars 2007). Mankhöjd: 60 cm

Hälsa:
Raija är höftledsröntgad: A

Mentalitet:
Raija har genomfört mentalbeskrivning hund 090726 (MH) med känd mental status.

Övrigt:
Raija har mycket stor jaktlust och är otroligt lätt och smidig i kroppen, ofta mer lik en katt än en hund. Hon är en fröjd att skåda när hon springer fritt i skogen! Smidig, med långa fina sökslag.  Hon håller alltid full kontakt i skogen och kommer (oftast) på inkallning. Raija håller bra avstånd till viltet och vaktar ej viltet mot människor.
Raija är en mycket social och trygg hund med ett mycket bra och tydligt språk.


Knähund både i skogen...


...och hemma!


Busläge!

Definitivt ett busläge!

Liten och söt!